Brzoskwiniowe szaleństwo

brzoskwinie

Lato jest idealną porą, żeby naturalnie uzupełnić niedobory witamin i zadbać o zdrowie. Mamy szereg pysznych owoców i warzyw do wyboru, które smakują wspaniale solo oraz jako dodatek do wielu potraw.

Dziś pod lupę bierzemy brzoskwinię. 

Brzoskwinia, to tak naprawdę grupa kilku gatunków roślin zaliczanych do rodzaju Prunus.

Brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica) znana jest od wieków i pochodzi z Chin. Obecnie jest rośliną uprawną, nie rośnie dziko. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia, jest wrażliwa na mrozy, więc uprawiana jest głównie w południowo-zachodniej i środkowo-zachodniej Polsce ze względu na łagodniejszy klimat.

Wartości odżywcze brzoskwini

Brzoskwinia jest cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera fosfor, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy oraz…bor.

Funkcje biochemiczne boru nie są jeszcze dokładnie poznane. Badania wykazują, że dieta bogata w bor może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy. Poza tym bor przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia i magnezu w organizmie, jednocześnie obniżając poziom manganu.

W brzoskwini znajdziemy też witaminę A, C, witaminy z grupy B, beta-karoten oraz antyoksydanty.

Brzoskwinia ma niską wartość energetyczną, jedna sztuka zawiera około 50 kcal. 

Ma działanie zasadotwórcze, posiada też niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby na diecie. Zawiera też dużo błonnika, który jest sprzymierzeńcem każdego, kto zmaga się z nadmiarowymi kilogramami.

Brzoskwinia o jaśniejszej skórce ma słodszy smak, w skórce też znajduje się najwięcej składników odżywczych.

Brzoskwinię, której nie chcemy od razu skonsumować, należy przechowywać w około 10 stopniach Celsjusza w lodówce (w szufladzie do przechowywanie owoców, którą warto wyłożyć ręcznikami papierowymi w celu pochłaniania wilgoci).

Brzoskwinia w pielęgnacji skóry

Z pestek brzoskwini można wytwarzać olej poprzez tłoczenie na zimno. Olej ma lekką konsystencję, szybko się wchłania. Jest cennym źródłem NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), które występują w skórze i tkance podskórnej. Niedobór NNKT powoduje łuszczenie naskórka oraz prowadzi do zaburzeń procesu keratynizacji. W związku z tym skóra traci sprężystość, staje się sucha i szorstka. Olej z pestek brzoskwini polecany jest w pielęgnacji skóry dojrzałej, podrażnionej, suchej i wrażliwej. Może być stosowany bezpośrednio na skórę, w formie czystej bądź jako dodatek do kremu lub serum. Olej zmiękcza naskórek, dobrze nawilża i natłuszcza twarz, działa ochronnie i poprawia koloryt skóry.

Z brzoskwini można wykonać maseczkę na twarz. Wystarczy usunąć z niej pestkę, rozgnieść, dodać miód lub jogurt i nałożyć na oczyszczoną skórę (najlepiej wcześniej zrobić peeling).

Brzoskwinia w kuchni   

Brzoskwinia najlepiej smakuje solo albo jako składnik sałatek owocowych. Do wykonania przykładowej sałatki potrzebujemy (w zależności od ilości jaką chcemy otrzymać): brzoskwinie, śliwki, jabłka, wiśnie i mango (lub inne ulubione owoce), miód, sok z cytryny, cukier waniliowy i likier cytrynowy.
Wykonanie jest banalne – owoce należy umyć, osuszyć, pozbawić pestek, umieścić w garnku, polać miodem, dodać sok z cytryny, cukier, likier i gotować do odpowiedniej konsystencji syropu. Jeśli wolimy surowe owoce, na gorąco możemy przygotować sam syrop.
Sałatkę możemy stosować jako dodatek do naleśników, kaszy jaglanej lub lodów.