Słodycz tkwi w naturze – stewia

Stewia

Każdy z nas niegdyś marzył o jedzeniu “czegoś słodkiego, ale nietuczącego  i zdrowego”. Teraz jest na to sposób! Stewia dość, że nie dostarcza żadnych kalorii, to w dodatku nie powstała w probówce w laboratorium. Takim cudem obdarowała nas natura! Dowiedz się o niej jak najwięcej i wprowadź ją do swojej diety. Nie musisz już odrzucać lubianego smaku słodkiego, gdy jesteś w trakcie diety odchudzającej lub chcesz uniknąć efektu jo – jo.

Ogólna charakterystyka stewii

Jest rośliną z rodziny astrowatych, w której wyróżnia się ponad 240 gatunków. Warto zainteresować się Stevią rebaudianą, która dotarła do nas z terenów Paragwaju i Brazylii. Słodycz nadają jej glikozydy takie jak: stewiozyd i rebaudiozyd A. Liście suszu są około 10-15 razy słodsze od cukru, który znajdziesz w tradycyjnej cukierniczce. Natomiast ekstrakty z tej rośliny mogą być słodsze od cukru nawet o 200 – 300 razy. Jeśli zdecydujesz się na użycie stewii będziesz potrzebować jej naprawdę niewiele, by potrawa zyskała słodki smak. Jeśli nadal nie przekonuje Cię, że stewia jest świetnym zamiennikiem cukru, przeczytaj jak dotąd ta nieznana nam roślina korzystnie oddziałuje na organizm człowieka.

Korzyści zdrowotne

  • nie dostarcza żadnych kalorii, dlatego jest świetną alternatywą dla innych substancji słodzących,
  • dodając liście do potrawy, wzbogacamy dietę o witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, sód, siarkę, miedź, kobalt, żelazo, mangan, cynk, selen i molibden,
  • reguluje poziom glukozy we krwi,
  • wpływa na prewencję rozwoju próchnicy zębów
    (z badań wynika, że przy stosowaniu pasty ze stewiozydów i fluoru przez grupę I badanych, a przez grupę II pasty tylko z fluorem wykazano lepszą ochrony płytki nazębnej w grupie I),
  • zawiera śladowe ilości flawonoidów, taninę i rutynę, które zwalczają wolne rodniki w organizmie,
  • działa wirusobójczo i bakteriobójczo,
  • wspomaga gojenie ran,
  • obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów,
  • działa hipotensyjnie tzn. obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • aktywuje procesy immunologicznie poprawiając odporność organizmu.

Grupa docelowa

  • osoby dbające o linię ograniczające spożycie cukru w swojej diecie,
  • osoby podczas terapii odchudzających, które szukają niskokalorycznych przekąsek,
  • diabetycy, zwłaszcza chorzy na cukrzycę typu 2,
  • osoby z nieuregulowanym przez leki nadciśnieniem tętniczym,
  • osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i/lub trójglicerydów we krwi,
  • osoby z predyspozycjami do rozwoju infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Nie powinny stosować

  • osoby z chorobami nerek (stewia nasila wydalanie sodu z moczem),
  • ostrożność powinni zachować biorący leki na nadciśnienie tętnicze,
  • osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych,
  • diabetycy leczący się pochodnymi litu,
  • osoby z kamicą szczawianową powinny unikać spożycia stewii w postaci liści ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego (2295 mg/100g).

Dostępność

Na polskim rynku stewię można zakupić w formie: suszu z liści stewii, tabletek, proszku, soku z liści lub w postaci ekstraktu glikozydów stewiolowych. Najłatwiej zamówić ją w sprzedaży internetowej. Liście zakupimy już od 12 złotych za 100g, natomiast stewia w innej postaci jest dostępna w trochę wyższych cenach.

Uprawa

W naszym klimacie stewia jest rośliną jednoroczną, kiedy rośnie w glebie, a wieloletnią dla upraw doniczkowych. Przed rozpoczęciem zimy warto jednak roślinkę przesadzić z gleby do doniczki, by móc z niej czerpać liście przez kilka lat. Na początku musisz wybrać czy chcesz zacząć uprawę od nasion czy od sadzonek.

W uprawie stewii z sadzonek nie ma większej filozofii, aby się to udało. Niestety cena jest dostosowana do poziomu trudności w uprawie, stąd cena nasion jest znacznie niższa od sadzonek. Decydując się na uprawę stewii z nasion zadbaj, aby podłoże nie było zbyt zasadowe. Nasiona wysiej równomiernie na powierzchni ziemi w doniczce. Następnie dbaj o właściwe nawadnianie, zraszając podłoże kilkakrotnie w ciągu dnia. Bądź cierpliwy, bo zanim cokolwiek nam urośnie, potrwa to kilka tygodni.

Zastosowanie kuchenne

Czas najwyższy, by ,”biała trucizna”, czyli sacharoza poszła w odstawkę, a jej miejsce w Twojej kuchni przejęła stewia. Do słodzenia potraw potrzebne są niewielkie jej ilości. Zwykle wystarczy łyżeczka liści, proszku lub kilka kropli stewii, by dosłodzić potrawę.

Stewia może nam po prostu służyć do słodzenia kawy i herbaty.

Liście dodawaj do sałatek owocowych, koktajli, napojów oraz deserów.

Stewię w innej postaci niż susz z liści można dodawać do wszystkich potraw, do których do tej pory dodawany był krystaliczny cukier np. do ciast, naleśników, kompotów, dżemów i konfitur.

Ciekawostki

  • Na świecie stewię wykorzystuje się m.in. w produkcji lodów, słodyczy, napojów, sosów sojowych, jogurtów, czy gum do żucia.
  • Wśród Japończyk zauważono największą konsumpcję słodzika stewiowego w porównaniu z krajami z całego świata tj. kilka tysięcy ton rocznie.
  • Nie wykazano żadnego negatywnego wpływu stewii na ludzki organizm. Dowodem m.in. są obserwacje pod względem spożycia stewiozydów a rozwojem nowotworów prowadzone wśród ludzi przez 12 lat w Brazylii, a ponad 50 lat w Paragwaju.
  • Stewia określana jest na opakowaniach produktów spożywczych symbolem – E960.
  • W kosmetologii stewię dodaje się do maseczek poprawiających wygląd skóry i wspomagających redukcję zmarszczek.

Autor: Joanna Sak

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z serwisu Flickre.com na licencji Creative Commons 2.0 od Huerta Agroecológica Comunitaria “Cantarranas” y.