Jak czytać etykiety

etykiety

Wchodząc do sklepu widzimy mnóstwo produktów w ładnych i kolorowych opakowaniach, które przyciągają nasz wzrok. Jednak nie wszystko, co wygląda zachęcająco, jest warte naszej uwagi. Powinniśmy być świadomymi konsumentami, którzy wiedzą co kupują i za co płacą.

Informacji o składzie produktu dostarcza nam etykieta. Powinna być widoczna i napisana w sposób zrozumiały. Spis składników powinien być łatwy do odnalezienia.

Unia Europejska wprowadziła zasady dotyczące sporządzania etykiet, właśnie w celu ochrony konsumenta, który powinien kupować produkt, będąc w pełni świadomym co jest w nim zawarte.

Co powinno znajdować się na etykiecie?

Nazwa produktu – powinna wskazywać, jaki jest to rodzaj produktu, nie może to być nazwa zwyczajowa, którą wymyślił producent.

Zawartość netto – czyli ilość produktu podana w gramach, kilogramach lub sztukach. W przypadku płynów – w mililitrach lub litrach.

Data minimalnej trwałości – zazwyczaj spotykamy napisy: „należy spożyć przed”, natomiast w przypadku produktów, które szybko się psują, na opakowaniu znajdziemy napis „należy zużyć do”, oznacza to, że zjedzenie produktu po dacie może grozić zatruciem.

Warunki przechowywania – informacja w jaki sposób przechowywać produkt, żeby nie uległ zepsuciu (np. „przechowywać w lodówce”).

Sposób przygotowania – wskazówka, w jaki sposób przygotowywać produkt.

Skład – lista składników wymieniona w kolejności malejącej, czyli składnik, którego jest najwięcej znajduje się na początku składu. W przypadku produktów jednoskładnikowych, takich jak np. mleko czy masło, producent nie ma obowiązku umieszczania wykazu składników.

W składzie powinny być też umieszczone substancje dodatkowe, np. konserwanty, barwniki, antyoksydanty i słodziki.

Wśród konserwantów najczęściej używane są azotany i azotyny, spotykane pod oznaczeniami: E249-E252 oraz dwutlenek siarki, spotykany w suszonych owocach, występujący jako E220.

Do najpopularniejszych barwników należy karmel, oznaczany jako E150a-d.

Antyoksydanty przedłużają trwałość produktu, do najpopularniejszych należy witamina C (E300).

Najszerzej stosowanym słodzikiem poprawiającym smak jest aspartam (E951).

Alergeny – na etykiecie musi być umieszczona informacja o składniku, który może powodować alergię. Informacja powinna być wyróżniona.

Dane producenta – podawane w przypadku, kiedy konsument chciałby zgłosić uwagi lub roszczenia dotyczące produktu. Oprócz tego ułatwiają konsumentowi zdobycie dodatkowych informacji.

Wartości odżywcze – informacja o wartościach odżywczych danego produktu, czyli wartości energetycznej i ilościach składników odżywczych (przede wszystkim białka, węglowodanów, i tłuszczy).

Lista popularnych E składników

Warto znać niektóre oznaczenia popularnych dodatków do żywności, dzięki temu proces analizowania składu będzie szybszy.

  • Benzoesan sodu, konserwant – E211
  • Dwutlenek węgla, naturalny gaz – E290
  • Kwas jabłkowy – E296
  • Kwas ortofosforowy – E338
  • Alginian sodu, zagęszczacz – E401
  • Agar, zagęszczacz – E406
  • Węglan potasu, regulator kwasowości – E500
  • Glutaminian jednosodowy, wzmacniacz smaku – E621
  • Ksylitol, środek słodzący – E967
  • Sacharoza, środek słodzący – E964