Trujące rodzynki w Czechach

Trujące rodzynki

W przedświątecznej konsumenckiej gorączce z pewnością na liście zakupów znajdą się także rodzynki. Wszelkiego rodzaju wypieki wymagają przecież rodzynek! Jednak warto zwrócić uwagę na rodzaj i markę tego produktu.

Według najnowszych doniesień prasowych czeskiego magazynu “dTest” u naszych sąsiądów w Czechach w sprzedaży znajdują się rodzynki, które zawierają nadmierne ilości trujących związków chemicznych – a konkretnie ochratoksyny A. Pośród dwudziestu czterech próbek różnych rodzynek podczas badań “dTest” znalazł 2 marki zawierające truciznę.

  1. W pierwszym przypadku rodzynki zawierały 28,49 mikrogramów tej substancji, podczas gdy dopuszczalna w Unii Europejskiej norma wynosi 10 mikgrogramów na 1 kilogram produktu. Były to rodzynki sprzedawane w opakowaniach po 200g pod nazwą “Sultaninen Suntree” sprowadzane z Turcji i Czech przez niemiecką firmę Heinrich Brüning.
  2. Druga marka rodzynek przekracających dopuszczalne normy zawartości ochratoksyny A to “Rozinky obří Nature park” pochodzące z Argentyny od dystrybutora K-SERVIS PRAHA a.s. z siedzibą w – Rudná koło Pragi. W tych produktach trujący związek występował w ilości 23,59 mikrogramu na kilogram rodzynek.

Ochratoksyna A stanowi substancję nie podającą się obróbce termicznej, dlatego nie pozbędziemy się jej podczas pieczenia, czy gotowania rodzynek. Może powodować raka jąder lub nerek, przy czym – co potęguje niebezpieczeństwo – efekty jej działania nie są widoczne gołym okiem. Mogą zostać wykryte tylko za pomocą badań laboratoryjnych. 

Skażone produkty mają zostać wycofane z czeskich sklepów, jednak ciągle jeszcze można je spotkać podczas zakupów. Polakom zaopatrującym się w przygraniczych punktach sprzedaży zalecamy dużą ostrożność podczas dokonywania zakupów w Czechach akurat tej kategorii produktów.

W tym roku w Unii Europejskiej wykryto 26 przypadków przekroczenia dopuszczalnych norm zawartości ochratoksyny A.