Kobalt jest składnikiem mineralnym występującym w organizmie człowieka w śladowych ilościach (w organizmie dorosłej osoby ważącej 70kg występuje ok. 1,1mg kobaltu), pełni on jednak bardzo ważne funkcje. Jest niezastąpionym towarzyszem kobalaminy (witaminy B12), wraz z którą dba o właściwy stan układu krwionośnego i nerwowego.
Podstawowe funkcje kobaltu
- jest niezbędnym elementem do syntezy witaminy B12,
- stanowi ważny składnik w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- zapobiega wystąpieniu niedokrwistości,
- hamuje rozwój chorób nowotworowych,
- jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wpływa na dobry nastrój,
- bierze udział w syntezie szpiku kostnego,
- jest pomocny przy problemach z apetytem.
Kobalt – skutki niedoboru
Niedostateczna ilość kobaltu w organizmie może prowadzić do wystąpienia niedokrwistości. Mogą wystąpić problemy ze wzrostem, nadmierne wychudzenie, bladość skóry, zmęczenie, apatia, problemy z apetytem, nadmierna drażliwość, zawroty głowy, stany lękowe i depresyjne.
Przy niedoborze trwającym dłuższy okres czasu może nastąpić nieodwracalne uszkodzenie nerwów.
Przyczyną niedoborów może być niewłaściwa dieta, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów czy zaburzenia wchłaniania. Niedobory kobalaminy występują czasami u osób stosujących dietę wegetariańską.
Kobalt – skutki nadmiaru
Zbyt duża ilość kobaltu ma toksyczne działanie na organizm. Może powodować nadmierną produkcję czerwonych krwinek, problemy z sercem, zaburzenia pracy tarczycy i syntezy szpiku kostnego.
Źródła kobaltu
Do głównych źródeł kobaltu należą: mleko, mięso, podroby (nerki, wątroba), ryby, ostrygi, sery, jaja, zielone warzywa, pełne ziarna zbóż.