Kobalt – w obronie czerwonych krwinek

kobalt właściwości

Kobalt jest składnikiem mineralnym występującym w organizmie człowieka w śladowych ilościach (w organizmie dorosłej osoby ważącej 70kg występuje ok. 1,1mg kobaltu), pełni on jednak bardzo ważne funkcje. Jest niezastąpionym towarzyszem kobalaminy (witaminy B12), wraz z którą dba o właściwy stan układu krwionośnego i nerwowego.


Podstawowe funkcje kobaltu

  • jest niezbędnym elementem do syntezy witaminy B12,
  • stanowi ważny składnik w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
  • zapobiega wystąpieniu niedokrwistości,
  • hamuje rozwój chorób nowotworowych,
  • jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wpływa na dobry nastrój,
  • bierze udział w syntezie szpiku kostnego,
  • jest pomocny przy problemach z apetytem.

Kobalt – skutki niedoboru

Niedostateczna ilość kobaltu w organizmie może prowadzić do wystąpienia niedokrwistości. Mogą wystąpić problemy ze wzrostem, nadmierne wychudzenie, bladość skóry, zmęczenie, apatia, problemy z apetytem, nadmierna drażliwość, zawroty głowy, stany lękowe i depresyjne.

Przy niedoborze trwającym dłuższy okres czasu może nastąpić nieodwracalne uszkodzenie nerwów.

Przyczyną niedoborów może być niewłaściwa dieta, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów czy zaburzenia wchłaniania. Niedobory kobalaminy występują czasami u osób stosujących dietę wegetariańską.

Kobalt – skutki nadmiaru

Zbyt duża ilość kobaltu ma toksyczne działanie na organizm. Może powodować nadmierną produkcję czerwonych krwinek, problemy z sercem, zaburzenia pracy tarczycy i syntezy szpiku kostnego.

Źródła kobaltu

Do głównych źródeł kobaltu należą: mleko, mięso, podroby (nerki, wątroba), ryby, ostrygi, sery, jaja, zielone warzywa, pełne ziarna zbóż.