Jarzębina – jesienna ozdoba i lekarstwo

jarzębina

Piękne drzewa jarzębinowe wzbogacają nasz jesienny krajobraz i cieszą oko, kiedy dni stają się coraz krótsze i ponure. Oprócz swoich walorów estetycznych jarzębina posiada również parę innych zalet – mało kto wie, jak może być ona korzystna dla naszego zdrowia.

Co zawiera jarzębina?

Okrągłe, koralowe owoce jarzębiny są bogate w witaminę C oraz beta-karoten. Zawierają również potas, sód, magnez, miedź, witaminy z gruby B, PP i K. Co więcej – są źródłem kwasów organicznych. Tak bogaty skład tej rośliny sprawia, że jest wykorzystywana w medycynie ludowej od wieków.

Jak działa jarzębina?

Jarzębina przede wszystkim działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz moczopędnie. Wspomoże leczenie przeziębienia oraz wszelkich infekcji, przede wszystkim infekcji układu moczowego (w tym kamicy nerkowej i pęcherzowej), gdyż dezynfekuje drogi moczowe. Dobroczynne działanie jarzębiny na nerki i wątrobę znane jest naszym babciom – skutecznie eliminuje bóle, spożywana dwa razy dziennie w regularny sposób.

Jarzębina na serce, krążenie i tawienie

Przy zaburzeniach pracy serca jarzębina również idzie nam z pomocą – regularnie stosowana pomaga wzmonić serce, naczynia krwionośne, jak i uregulować krążenie w całym organiźmie. Ma to związek z wachlarzem drogocennych substancji odżywczych obecnych w tej roślinie, a przede wszystkim z flawonoidami.

Jarzębina jest pomocna również w problemach z krążeniem i trawieniem. Stany zapalne żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego – wszystkie te dolegliwości możemy złagodzić, a nawet “zgubić” regularnie jedząc jarzębinę. Przy nadciśnieniu, cukrzycy i miażdżycy jarzębina również ma swoje zastosowanie. Poleca się ją przy długotrwałej biegunce, zaparciach,  anemii i awitaminozie (ze względu na to, że jest prawdziwą bombą witaminową). Spożywanie jarzębiny przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia naszą odporność, poprawia kondycję skóry.

Jarzębina – jak ją przygotować?

Jeżeli chcemy wspomóc swoje zdrowie jarzębiną powinniśmy pamiętać, że absolutnie nie należy spożywać jej na surowo, gdyż nie przyrządzona posiada toksyczny kwas parasorbinowy, który powoduje wymioty oraz biegunki. By pozbyć się tego składnika z jarzębiny wystarczy włożyć jej owoce na kilka minut do wrzątku. Warto też zbierać ją po przymrozkach – jest wtedy mniej gorzka.