Już w starożytności uważano, że “Jesteś tym, co jesz” (prawdopodobnie twierdził tak Hipokrates), a rzymski myśliciel Lukrecjusz wystosował tezę, iż ”to co żywnością jest dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego”.
Grupa krwi a dieta
Obie teorie zyskały na wartości i zostały poparte odkryciem austriackiego lekarza i naukowca – dr Karla Landsteinera. W 1930 roku otrzymał on Nagrodę Nobla za odkrycie grup krwi. To odkrycie umożliwiło mu także określenoie, w jaki sposób poszczególne grupy krwi oddziaływują na siebie, czyli dlaczego nie każdy może być dla każdego dawcą krwi. Wiąże się to z przeciwciałami, które są obecne w niektórych grupach krwi i ich zdolnością do łączenia, czyli aglutynacji. Jest to ponadto ważne w odniesieniu do naszej diety, iż żywienie działa na daną grupę krwi tak samo jak przeciwciała – ta sama żywność może zatem jednym grupom bardzo szkodzić, a dla innych być wręcz lekarstwem.
Dieta zgodna z grupą krwi
Dieta zgodna z grupą krwi pozwala łatwiej uzyskać i zachować odpowiednią wagę ciała, usuwa toksyny z organizmu i oczyszcza krew z niebezpiecznych związków, a dodatkowo pomaga zmniejszyć dolegliwości metaboliczne. Odpowiednie żywienie reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie, polepsza działanie systemu immunologicznego, dzięki czemu unikniemy wielu schorzeń, a także uzyskamy pomoc w walce z wieloma chorobami tzw. “cywilizacyjnymi”. Dieta zgodna z grupą krwi dodaje nam więcej energii. Dla każdej z grup krwi zostały opracowane plany żywieniowe, podzielone na 16 grup. Poniższe zestawienie opracowano na podstawie książki: „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” autorstwa Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney.
Dieta zgodna z grupą krwi A
Według wielu teorii odżywianie osób z grupą krwi “A” powinno być oparte na dietach wegetariańskich. W diecie powinny znaleźć się produkty, które podnoszą odporność, gdyż takie osoby są bardziej podatne na infekcje. Menu powinno być bogate w białko roślinne i ubogie w nasycone kwasy tłuszczowe. Mięso jest tutaj niewskazane, gdyż jest wolno trawione, przez co odkłada się w postaci tłuszczu, a dodatkowo sprawia, że osoby z tą grupą mogą czuć się sennie. Osoby z grupą krwi „A” wolniej trawią także nabiał. Osoby te są podatne na choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca czy cukrzycę.
Dieta zgodna z grupą krwi B
Dieta zgodna z grupą krwi “B” powinna być zrównoważona i urozmaicona. Osoby z grupą krwi “B” mogą spożywać zarówno produkty mięsne jak i te pochodzenia roślinnego. Jadłospis dla tej grupy jest najmniej restrykcyjny, powinien jednak być bardzo zróżnicowany, aby organizm mógł działać prawidłowo. Osoby te posiadają stosunkowo silny układ odpornościowy, jednak charakteryzujący się niską odpornością na wirusy. Z tego względu często chorują na alergie, choroby nerek, choroby układu krążenia, zaburzenia centralnego układu nerwowego czy chroniczne zmęczenie.
Dieta zgodna z grupą krwi AB
Grupa krwi “AB” występuje dosyć rzadko. Powstała z połączenia grup “A” i “B” dlatego w teorii uważa się, że wskazania co do odżywiania dla osób z grupą krwi “A” oraz osób z grupą krwi “B” są także odpowiednie dla osób z grupą “AB”. Powinno się wykluczyć z diety produkty najbardziej niewskazane dla obu grup, ale grupa „AB” moze np. spożywać mięso (w małych ilościach) oraz pomidory, które działają wręcz leczniczo, a są wysoce niewskazane dla grupy “A”. Osoby z tą grupą krwi posiadają słaby układ odpornościowy, ale są za to najbardziej przystosowane do zmieniających się warunków współczesnego środowiska. Często występujące choroby w tej grupie to: choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia.
Dieta zgodna z grupą krwi 0
Grupa “0” to najstarsza grupa krwi – dieta powinna zatem opierać się o produkty wysokobiałkowe, oparte na białkach zwierzęcych. Osoby z grupą krwi “0” są szczególnie podatne na wszystkie choroby wirusowe, ponadto często zapadają na artretyzm, zapalenia stawów, alergię i astmę, cierpią na zaburzenia krzepnięcia krwi oraz mogą mieć problemy z tarczycą. Przez niewłaściwą pracę tarczycy często mogę mieć trudności z utrzymaniem właściwej wagi ciała oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie. Osoby z tą grupą najłatwiej trawią produkty mięsne oraz ryby, natomiast produkty zbożowe i mleczne zakłócają ich metabolizm.
Produkty wskazane dla grup krwi | ||||
Kategorie żywności | Grupa “A” | Grupa “B” | Grupa “AB” | Grupa “0” |
Mięso i drób | zalecana eliminacja produktow mięsnych | baranina, dziczyzna, jagnięcina, królik | baranina, indyk, jagnięcina, królik | baranina, cielęcina, jagnięcna, mięso jelenia, serca, wątroba, wołowina |
Ryby i owoce morza | dorsz, karp, łosoś, makrela pstrąg (tęczowy, morski), sardynka, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, ryby nie wędzone | dorsz, flądra, łosoś, jesior, kawior, makrela, szczupaki, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, sola | tuńczyk, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg (tęczowy, morski), sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk | okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sola, szczupak, śledź, tuńczyk |
Jaja i nabiał | mleko sojowe, ser sojowy | mleko owcze, ser ricotta, chude mleko, ser mozzarella, jogurt, ser owczy, serek wiejski, ser feta, kefir | kwaśna śmietana, ser feta, kefir, ser ricotta, jogurt, serek wiejski, ser mozzarella, mleko owcze, ser owczy | nie ma wskazanych, ponieważ należy ograniczyć ich spożycie |
Oleje i tłuszcze | oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej z soi | olej z oliwek | olej z oliwek | olej z oliwek, olej z siemienia lnianego |
Orzechy i pestki | masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni | większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B | kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych | pestki dyni, orzechy włoskie |
Fasola i inne strączkowe | strączkowe czerwone, zielone | fasola czerwona, soja, fasolka nerkowata | fasola czerwona, soja, fasolka czerwona, soczewica zielona | fasola pinto, groch “czarne oczko” |
Przetwory zbożowe | amarant, gryka, kasza | orkisz, otręby owsiane, otręby ryżowe, proso | orkisz, otręby ryżowe, otręby owsiane, owsianka, proso | brak, zaleca się całkowicie je wyeliminować |
Chleb i grzanki | wafle ryżowe, chleb z mąki sojowej, chleb z kiełków pszenicy | chleb ezechiela, chleb esseński, chleb z brązowego ryżu, proso | chleb esseński, chleb z kiełków pszenicy, chleb ezechiela, chleb z mąki sojowej, chleb z brązowego ryżu, 100% chleb żytni | chleb ezechiela, chleb esseński |
Ziarna i makarony | gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies | mąka z owsa, mąka ryżowa | dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, z mąki owsianej, ryżowej, żytniej, ryż biały, brązowy | nie ma ziaren i makaronów wskazanych dla tej grupy krwi |
Warzywa | botwinka, brokuły, cebula (czerwona, żółta), dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak | bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, gorczyca, kapusta (biała, chińska, czerwona), marchewka, pietruszka, papryka (zielona, żółta, czerwona, jalapeno), słodkie ziemniaki, kalafior, pasternak | botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta kiełki lucerny, por, pasternak, karczoch, seler, okra, słodkie ziemniaki, kiełki lucerny, pietruszka, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, tofu | boćwina, brokuły, cebula (czerwona, żółta), dynia, chrzan, cykoria, rzepa, czosnek, karczoch, wodorosty, kapusta, mniszek lekarski, słodkie ziemniaki, pasternak, czerwona papryka, pietruszka, por, jarmuż, sałata rzymska, kalarepa, szpinak |
Owoce | ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi (suszone, świeże), grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina | czarne winogrona, ananas, śliwki (zielone, czerwone, ciemne), papaja, winogrona, jeżyna, banan | figi świeże, wiśnia, ananas, cytryna, figi suszone, żurawina, grejpfrut, winogrona (czerwone, czarne, zielone), śliwki (zielone, czerwone), malino-jeżyna | figi świeże, śliwki (zielone, czerwone, ciemne, suszone), figi suszone, |
Soki i napoje | sok z marchwi, sok grejpfrutowy, sok z ananasa, sok z moreli, sok z ciemnej wiśni, sok z selera, woda (z cytryną), sok z suszonej śliwki, sok z winogron | sok z żurawiny, sok z winogron, sok z kapusty, sok z papai, sok z ananasa | sok z winogron, sok z selera, sok z papai, sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi | sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki |
Przyprawy | czosnek, imbir, melasa, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari | curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka | curry, chrzan, czosnek, pietruszka | curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka |
Inne dodatki | musztarda | przyprawy są zasadniczo obojętne | z powodu podatności tej grupy na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych | z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukruu np: musztarda, majonez |
Herbatki ziołowe | aloes, echinacea, rumianek, głóg, owoc dzikiej róży, kozieradka pospolita, lucerna, łopian, waleriana, dziurawiec, zielona herbata, imbir, żeń-szeń | owoce dzikiej róży, imbir, mięta pieprzowa, lukrecja, liście malin, szałwia, żeń-szeń, pietruszka | liście truskawek, owoc dzikiej róży, echinacea, głóg, łopian, imbir, zielona herbata, żeńszeń, rumianek, lucerna | owoc dzikiej róży, chmiel, papryka, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, śliski wiąz, pietruszka |
Używki | czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa | zielona herbata | kawa, herbata zielona | woda gazowana |
Produkty niewskazane dla grup krwi | ||||
Kategorie żywności | Grupa “A” | Grupa “B” | Grupa “AB” | Grupa “0” |
Mięso i drób | baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczka, królik, kuropatwy, serca, szynka, wątróbka, wieprzowina, wołowina | bekon, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, przepiórka, serca, szynka, wieprzowina | bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, przepiórki, serc, wieprzowina, wołowiny | bekon, gęś, wieprzowina |
Ryby i owoce morza | flądra, halibut, homary, kalmar, kawior, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuka, mule, ostrygi, ośmiornica, raki, sardela, skrzydelnika, suma, śledzie, tuńczyk, węgorz | homary, ostrygi, ośmiornica, raki, kraby, kreweteki, łosoś wędzony, małże, sardela, ślimaki, węgorz | flądra, halibut, homary, kraby, kreweteki, łosoś wędzony, małże, okonie, ostrygi, ośmiornice, raki, sardele, śledzie (marynowanego), węgorz | kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledź marynowany |
Jaja i nabiał | mleko w każdej postaci (także lody), masło, maślanka, ser brie, camembert, gouda, serek wiejski | ser blue | masło, maślanka, tluste mleko, ser blue, brie, camembert, parmesan | mleko, jogurty, kefir, kozie mleko, maślanka |
Oleje i tłuszcze | olej kukurydziany, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy | olej kukurydziany, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej canola | olej kukurydziany, olej słonecznikowy, olej sezamowy | olej bawełniany, olej kukurydziany |
Orzechy i pestki | orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe | masło sezamowe (tahini), orzechowe, z orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechy pistacjowe, mak, pestki dyni, pestki słonecznika | masło sezamowe, orzechy laskowe, mak, pestki dyni, pestki słonecznika | mak, masło z orzechów ziemnych, orzechy nerkowca, pistacjowe, ziemne |
Fasola i inne strączkowe | fasola nerkowata, fasola czerwona | soczewica (zielona, czerwona), fasola czarna, “czarne oczko”, pinto | groszek „czarne oczko”, fasola (czarna, nerkowata) | fasola (czarna, nerkowata), soczewica (czerwona, zielona) |
Przetwory zbożowe | kiełki pszenicy, otręby z pszenicy, pszenica, skrobia, ziemniaki | amarant, gryka, jęczmień, pszenica, kukurydza, żyto | gryka, kukurydza | kiełki pszenicy, owies, mąki zbożowa, kukurydza |
Chleb i grzanki | pieczywo z otrębami pszennymi, chleb (pszeniczny, wieloziarnisty), chleb z mąki durum, pumpernikiel | pieczywo kukurydziane, chleb (pszeniczny, wieloziarnisty, żytni), mąka durum | pieczywo kukurydziane | pieczywo z otrębami owsa, pszenicy, chleba z kiełków pszenicy, wieloziarnistego, grzanek, kukurydzianego, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pumpernikiel |
Ziarna i makarony | makaron ze szpinaku, mąka biała i pełnopszenna | dziki ryż, gryka, makaron z karczocha, mąka couscous, mąka glutenowa, mąka jęczmienna, mąka pszenna, mąka pszenna bulgur, mąka żytnia, pszenna mąka durum | makaron z karczocha, kasza gryczana | mąka pszenna, makaron ze szpinaku, mąka couscous, graham, z kiełków pszenicy, z owsa, każda mąka pszenna |
Warzywa | pieczarki, bakłażan, kapusta (biała, chińska, czerwona), oliwki, pomidory, ziemniaki, papryka (żółta, zielona, czerwona) | awokado, dynia, karczoch, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewki, tofu | awokado, karczoch, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki czarne, papryka (czerwona, zielona, żółta, jalapeno), rzodkiewki | awokado, bakłażan, biała kapusta, ziemniaki, brukselka, kapusta (chińska, czerwona), czerwone ziemniaki, oliwki, gorczyca, kalafior, lucerna, pieczarki, kukurydza |
Owoce | banany, mandarynki, mango, melony, orzech kokosowy, pomarańcze, rabarbar | granat, opuncja, orzechy kokosowe, rabarbar | banany, mango, gruszki, granaty, guawa, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar | figi, jeżyny, mandarynki, melon, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar, truskawki |
Soki i napoje | sok pomarańczowy, sok pomidorowy, sok z papai | sok pomidorowy | sok pomarańczowy | soki jabłkowe, sok z kapusty, napoje i soki pomarańczowe |
Przyprawy | kapary, ocet z jabłek, winny, pieprz (każdy rodzaj), żelatyna | cynamon, pieprz, pieprz (czarny i biały), skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, tapioka, żelatyna | anyż, kapary, ocet (balsamiczny, z jabłek, winny), pieprz (każdy rodzaj), słód jęczmienny, tapioka, żelatyna | cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet (z jabłek, winny) pieprz biały, pieprz czarny, wanilia |
Inne dodatki | ketchup, majonez, sos Worcestershire | ketchup | ketchup, marynaty, relish, sos Worcestershire | ketchup, marynaty |
Herbatki ziołowe | cayenne, kociomiętka, rabarbar, szczaw | aloes, chmiel, dziewanna, kozieradka pospolita, lipa, podbiał, rabarbar | aloes, chmiel, dziewanna, kozieradka, lipa, rabarbar, senes | aloes, dziurawiec, echinacea, lucerna, łopian, podbiał, rabarbar, szczaw |
Używki | coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwo | coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane | coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane | coca-cola, czarna herbata, kawa, likiery destylowane, napoje gazowane |
Autor: Natalia Mielicka