Cieciorka jest łatwo dostępna, tania i niestety bardzo niedoceniana w codziennej diecie Polaków. Tymczasem świat już dawno docenił jej wyjątkowe właściwości.
Wzmianki o tej roślinie można znaleźć w Biblii, w której cieciorka służyła za symbol bogactwa. Cieciorka uprawiana jest od 10 tysięcy lat a pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. W starożytnym Rzymie była jedną z podstawowych roślin uprawnych. Kuchnia staropolska, dzięki kontaktom handlowym z Turcją, również doceniała jej delikatny, nieco orzechowy smak i aromat.
Cieciorka – skład i właściwości cudownych ziaren
Cieciorka to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka – w 100g ugotowanej cieciorki jest 8,9g białka. Jego skład aminokwasowy jest unikalny i bardzo zbliżony do białka pochodzenia zwierzęcego, co docenią szczególnie wegetarianie i weganie. Nasiona zawierają takie cenne aminokwasy jak arginina, biorąca udział w procesie detoksykacji organizmu, leucyna odpowiedzialna za metabolizm białek i pracę mięśni oraz lizyna. Ta ostatnia zwiększa odporność i wpływa korzystnie na proces wzrostu i regeneracji organizmu.
Cieciorka obfituje też w liczne składniki odżywcze jak: fosfor, potas, żelazo (zawiera go najwięcej spośród roślin strączkowych), witaminy grupy B i błonnik. Ponad połowa tego składnika należy do frakcji nierozpuszczalnej, co przekłada się na usprawnienie pracy układu pokarmowego i zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów jelit. Z kolei frakcja rozpuszczalna ma korzystny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi, trójglicerydów oraz tzw. złego cholesterolu.
Duża zawartość cynku może dobroczynnie wpłynąć na nasze włosy i paznokcie. Cieciorka nie zawiera również glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby dotknięte nietolerancją tego składnika pokarmowego. Roślina wykazuje właściwości przeciwbólowe, łagodząc objawy przeziębienia i grypy. Takie działanie mają też napary, przyrządzone z liści i kwiatów potrafią przynieść ulgę w złamaniach, oparzeniach czy zwichnięciach.
Cieciorka w sklepie
W sklepach znajdziemy ciecierzycę w postaci suchej, podobnej do fasoli, pakowanej próżniowo lub tradycyjnie. Cieciorka dostępna jest również w postaci konserw, co pozwala ominąć długi proces moczenia i gotowania. Bardzo rzadko spotyka się mrożone nasiona lub młode pędy cieciorki. Coraz częściej dostępna jest mąka z ziaren cieciorki lub ziarna przeznaczone na kiełki.
Spośród ponad 20 odmian cieciorki w handlu dostępne są na ogół dwie najpopularniejsze. Pierwsza z nich to kabula, odznaczająca się dużymi nasionami kremowej lub jasnobrązowej barwy. Druga to desi – stosunkowo mała i występująca w wielu kolorach – czerwonym, zielonym i żółtym. Obydwie odmiany smakują podobnie, delikatnie i słodkawo.
Cieciorka kupiona – co dalej?
Ziarna wystarczy przepłukać i zalać zimną wodą, a następnie moczyć przez 12 do 24 godzin. Następnie gotujemy je do osiągnięcia miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie przez 1-2 godziny, a solimy dopiero pod koniec gotowania. Można też, dla lepszego smaku, wymienić podczas gotowania wodę. Ugotowane ziarna można przechowywać w lodówce przez kilka dni, jako półprodukt.
Możliwości wykorzystania tego warzywa ograniczone są w zasadzie jedynie naszą wyobraźnią i umiejętnościami kulinarnymi. Cieciorka sprawdzi się jako składnik potraw jednogarnkowych, sałatek i zup (szczególnie kremowych). Czyste nasiona, wzbogacone aromatem ulubionych ziół i przypraw, mogą stanowić doskonałe uzupełnienie obiadu. Ciekawym daniem jest ciecierzyca w postaci słodkiego przysmaku – laddu. Są to niewielkie kulki, obtoczone w specjalnym syropie i posypane drobno posiekanymi orzechami.
Łatwo również przygotować popularny w krajach bliskiego wschodu humus – pastę z utartych nasion z dodatkiem oliwy, czosnku i pasty sezamowej thaini czy też falafele – rodzaj okrągłych kotlecików. Ze zmielonej w maszynce cieciorki można również przyrządzić doskonały pasztet lub paszteciki. Cieciorka łączy się smakowo z takimi produktami, jak awokado, makaronem pełnoziarnistym, rozmaitymi rodzajami mięsa, pomidorami, kaszą i różnymi odmianami ryżu.
Autor: Piotr Pokój