Roślina, znana pod łacińską nazwą Cichorium intybus, to znany dodatek do sałatek, o charakterystycznym, gorzkawym smaku. Uprawiana jest głownie we Francji, Belgii i Holandii, a sezon na cykorię trwa od października do kwietnia.
Zdrowe żywienie
Jeść ryby czy nie jeść - oto jest pytanie. Sprzeczne informacje docierające z różnych źródeł raz przekonują, że powinniśmy je spożywać regularnie, innym razem straszą metalami ciężkimi. Jak poradzić sobie w gąszczu sprzecznych informacji? Katarzyna Zadka, ekspert ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”, przekonuje, że korzyści dla organizmu człowieka wynikające ze spożycia ryb przewyższają zagrożenia związane z obecnością w nich zanieczyszczeń.
Przeszukując Internet w poszukiwaniu porad dotyczących odchudzania, możemy spotkać się z dużą ilością niesprawdzonych, nieprawdziwych zaleceń. Skorzystanie z takiej rady może nie tylko zaprzepaścić nasze próby zrzucenia wagi, ale także czasami być niebezpieczne dla zdrowie. Poniżej 7 często spotykanych dietetycznych mitów, z którymi warto się zapoznać.
Wielu z nas, słysząc słowo „dynia”, natychmiast dopasowuje go do Halloween. Tegoroczne święto już minęło, ale sezon na dynię trwa nadal. To warzywo nie tylko dobrze wygląda jako lampion. Skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Warto więc wziąć ją pod uwagę w codziennym menu. W okresie jesiennym do naszej dyspozycji jest dynia olbrzymia, zwyczajna lub piżmowa, o rozmaitych barwach i kształtach.
Okres dojrzewania to trudny moment w życiu każdego człowieka. Zmiany hormonalne prowadzą do huśtawki nastrojów, wzmożonego apetytu, przybierania na wadze i problemów skórnych. Te negatywne objawy złagodzić może prawidłowa dieta. Warto uwzględnić w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, do których między innymi zalicza się kasza. O tym, w jaki sposób może ona pomóc nastolatkom poprawić samopoczucie, mówi Katarzyna Foszner – specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.
Owoc pochodzący z Azji południowo-wschodniej, którego obecna nazwa wywodzi się od małego ptaka kiwi, mieszkającego w Nowej Zelandii. Kiwi występuje w ponad 50 różnych gatunkach, jednak najpopularniejszą jest aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa).
Szukaj w serwisie
Przepis kulinarny
Zamów darmową poradę dietetyczną
Testujemy produkty
Kalkulatory
Nazwa produktu | Liczba kalorii [kcal] w 100g |
---|---|
Agrest | 61 |
Ajerkoniak [40ml] | 128 |
Ananas | 32 |
Ananas z puszki, 1 plaster | 38 |
Anchois, filet, 1szt | 15 |
Makrela | 104 |