Z każdej strony bombardowani reklamami o fast foodach i potrawach, które możemy szybko, sprawnie i praktycznie bez wysiłku przygotować, zatracamy często w sobie jakąkolwiek chęć samodzielnego gotowania. Szybko zamawiamy wybrany posiłek, spożywamy go popijając równie szkodliwym dla organizmu napojem gazowanym i czujemy się pełni tylko przez chwilę, ponieważ w rzeczywistości nie dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. W następstwie odczuwamy nieprzyjemne dolegliwości, które odbierają radość życia, siłę i chęć do aktywnego spędzania czasu. Żeby pożegnać uczucie ciężkości po posiłku i powitać nową energię, należy zmienić codzienne menu. Nasze potrawy powinny być pełne witamin i składników mineralnych, a także błonnika, który jest niezbędnym elementem zdrowej diety.
Zdrowe żywienie
Małe kroki mogą prowadzić do wielkich wyników. Realizacja drobnych postanowień potrafi zmienić nasz tryb życia na zdrowszy. Refleksje na temat zmiany nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej czy rezygnacji z używek nachodzą nas szczególnie na przełomie roku. To czas kiedy robimy podsumowanie swojego życia i otwieramy się na zmiany. Nadszedł więc czas na postanowienia noworoczne.
Im chłodniej robi się za oknem, tym chętniej sięgamy po gorące, aromatyczne napoje. Sama gorąca herbata czy kawa to jednak nie wszystko. Jeśli chcemy jeszcze bardziej rozgrzać nasz organizm, doładujmy naszą dietę rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami. Nie tylko podniosą temperaturę, ale pomogą również w odchudzaniu i wzmocnią organizm, wspomagając w walce z wirusami.
Chcąc zachować zdrowie i czuć się świetnie w każdym wieku należy zadbać o prawidłowe odżywanie. Organizm, który pracuje na odpowiednim paliwie, jest gotowy do czerpania z życia.
Zimą i na przedwiośniu, kiedy wybór warzyw i owoców jest niewielki, warto wzbogacić swoją dietę o kiszonki. Działają one bardzo korzystnie na nasz organizm, dodatkowo wspierając odporność, tak ważną w tych porach roku.
Roślina, znana pod łacińską nazwą Cichorium intybus, to znany dodatek do sałatek, o charakterystycznym, gorzkawym smaku. Uprawiana jest głownie we Francji, Belgii i Holandii, a sezon na cykorię trwa od października do kwietnia.
Szukaj w serwisie
Przepis kulinarny
Zamów darmową poradę dietetyczną
Testujemy produkty
Kalkulatory
Nazwa produktu | Liczba kalorii [kcal] w 100g |
---|---|
Agrest | 61 |
Ajerkoniak [40ml] | 128 |
Ananas | 32 |
Ananas z puszki, 1 plaster | 38 |
Anchois, filet, 1szt | 15 |
Makrela | 104 |