Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

właściwości pomidorówPomidory mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale nie tylko na tym kończą się ich zalety. Są bowiem źródłem cennych składników odżywczych. To w nich znajdziemy najwięcej likopenu – naturalnego barwnika. Likopen należy do karotenoidów i to dzięki niemu pomidory mają czerwony kolor.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

owocowe przekąskiW dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

właściwości nektarynekPochodząca z Azji jest prawdziwą witaminową bombą. Nektarynka to większa siostra brzoskwini, od której różni ją tylko skórka. W przeciwieństwie do brzoskwini, nektarynka posiada gładką powłokę pozbawioną włosków.

Zastosowanie nektarynek w kuchni

Nektarynkę można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodawać ją do lodów, owsianek, sałatek owocowych i wytrawnych, ciast, galaretek, budyniów, a także do koktajli. Ponadto można z tego owocu zrobić dżem, marmoladę, sos, kompot, likier lub galaretkę.

Przy zakupie nektarynek powinniśmy zwracać uwagę na jej powierzchnię, warto szukać tych z lekko miękką lub twardą. Na rynku znajdziemy też suszone nektarynki.

Wartości odżywcze nektarynek

Ten smaczny owoc jest pełen witamin, wśród których wymienić można witaminę E, C, A, B1, B2 i kwas foliowy. Skrywa w sobie dużą dawkę beta – karotenu, miedzi, fosforu, błonnika, który poprawia trawienie, żelaza, wapnia, magnezu, a także potasu. Wartość kaloryczna nektarynek jest niewielka, wynosi około 48 kcal.

Nektarynki a zdrowie

Nektarynki, pomimo niskiej wartości kalorycznej, są smaczne i słodkie, dlatego osoby dbające o linię lub będące na diecie powinny szczególnie zaprzyjaźnić się z tymi owocami. Nektarynki zapobiegają zaparciom, pomagają zwalczać stres, wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze oraz oczyszczają jelita. Zawarty w nektarynkach beta – karoten nadaje skórze zdrowy odcień, wpływa na system immunologiczny oraz chroni wzrok.

Kilka ciekawostek o nektarynkach

Ostatnio najbardziej popularnymi odmianami nektarynek są te o spłaszczonych owocach albo tzw. ufo. Tego, czego nie można im odmówić to słodycz. Z powodzeniem mogą zastąpić czekoladę, ciasto czy inne słodkości.

Drzewo nektarynek jest w stanie osiągnąć nawet 5 metrów wysokości i żyć 30 lat, a jego owoce są wielkości ok. 8 centymetrów. Pola nektarynek można spotkać w RPA, Kalifornii, Hiszpanii, Chile, a również we Włoszech. Natomiast w Polsce, choć uprawa tych owoców jest trudniejsza przez panujące w kraju warunki atmosferyczne, można zaobserwować sady, w których królują drzewa nektarynek.

Przepis na koktajl z wykorzystaniem nektarynki

1. Umyte nektarynki należy obrać i wypestkować.
2. Do blendera wrzucić owoce, miód, jogurt, wanilię i dokładnie zmiksować.
3. Następnie dodać kostki lodu i jeszcze raz szybko zmiksować.
4. Rozlać koktajl do szklanek i od razu podawać.

Przepis pochodzi z portalu internetowego tesco.pl.

 

Agnieszka Miśkowiec

Oceń artykuł:
( 1 Głos )

naleśniki seroweWakacje i sezon urlopowy w pełni, a przecież jest to czas, kiedy zamiast codziennym obowiązkom, wolimy oddawać się błogiemu relaksowi. Właśnie po to został stworzony urlop! Dlatego Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, uczestniczka V edycji programu MasterChef, przygotowała przepisy na smaczne i proste w wykonaniu dania, które ucieszą nasze kubki smakowe, a przygotowanie ich nie „zabierze” tak cennego wolnego czasu.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

ziemniaki czy kartofleNaturalne, niskoprzetworzone, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne – takie są ziemniaki polskiego pochodzenia. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie te produkty? Urszula Somow, dietetyk i ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” postanowiła przyjrzeć im się z bliska i odkryć ich „super moce”.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

zdrowe przekąskiKanony zdrowego odżywiania traktują podjadanie jako jeden z grzeszków. Podobno właściwie zbilansowana dieta, odpowiednia ilość posiłków i niezbyt długie przerwy chronią nas przed podjadaniem. No właśnie, podobno. Nie zamierzamy oczywiście nikogo namawiać do niezdrowego trybu życia ;-) Ale co zrobić, kiedy ogarnia nas taka ogromna, obezwładniająca ochota na schrupanie czegoś „w międzyczasie”? Z czystym sumieniem możecie wybrać coś z naszych propozycji.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.