Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

cukierW powszechnym rozumieniu, cukier to termin określający cukier buraczany lub trzcinowy (sacharozę), który stosujemy do słodzenia. Tymczasem z punktu widzenia żywieniowego słowo „cukry” oznacza wszystkie jednocukry i dwucukry – m.in. glukozę, fruktozę, sacharozę i laktozę. Taką właśnie definicję cukrów przyjęto na potrzeby znakowania produktów spożywczych. W informacji o wartości odżywczej znajdziemy następujące pozycje: „węglowodany” oraz „w tym cukry”. Pojęcie „węglowodany” odnosi się do łącznej ilości węglowodanów przyswajalnych znajdujących się w produkcie. Dodatkowo podaje się ilość samych cukrów.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

nawyki żywienioweZdrowe odżywianie to nie tylko wybór odpowiednich składników odżywczych, ilość przyswajanych kalorii, witamin i minerałów. To także odpowiednie zwyczaje żywieniowe. Mogą one wpływać korzystnie na nasz organizm lub wręcz przeciwnie, działać destrukcyjnie. Poniżej przedstawiamy 8 nawyków żywieniowych, które mogą zaprzepaścić nasze próby odchudzania i wprowadzania zdrowej diety.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

dieta płodnościJeśli w bliższych lub dalszych planach macie powiększenie rodziny to poza przygotowaniem pokoiku, mebli i ubranek dla dziecka pomyślcie o odpowiedniej diecie. I nie mówimy tu o diecie przeznaczonej dla kobiety w ciąży, która ma zapewnić zdrowie jej i dziecku. Odpowiedni sposób odżywiania jest bardzo istotny już przy planowaniu ciąży i zwiększa szanse na poczęcie.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

amarantus właściwościPewien australijski fizjolog w roku 1972 wykrył, że nasiona amarantusa, a inaczej: szarłatu wyniosłego, posiadają duże ilości białka bogatego w lizynę i dzięki temu uznany został za bardzo wartościową roślinę uprawną. Szarłat wyniosły to zboże, które zawiera w sobie też spore ilości żelaza. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, zwaną również jako „zboże XXI wieku”, ponieważ jej nasiona mają więcej składników odżywczych niż tradycyjne zboża. Przed odkryciem Ameryki stanowił on podstawę żywienia dla Azteków, Majów i Inków. W Polsce szarłat dostępny jest w postaci mąki prażonej, nasion, płatków lub ziaren ekspandowanych.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

ferie odżywianieFerie zimowe za pasem. Ten okres to dla młodzieży nie tylko moment odpoczynku od nauki, ale także odskocznia od codziennej rutyny. Zapobiegliwi rodzice w dużej mierze zaplanowali już swoim pociechom wspomniane dwa tygodnie, posyłając je na obóz zimowy bądź organizując atrakcje w okolicy miejsca zamieszkania. Obmyślając wyjazd zachodzimy w głowę jak sprawić, by dziecko wróciło do domu zdrowe, pełne wrażeń i szczęśliwe. W tym celu warto rozważyć aspekt dotyczący żywienia naszych pociech – pomoże im to zachować energię oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.