Wiele osób, zwłaszcza teraz na wiosnę, próbuje zrzucić kilka kilogramów. Liczymy kalorie, jemy więcej warzyw, pijemy wodę, wprowadzamy regularną aktywność fizyczną. Wszystkie te próby mogą jednak dać słabszy efekt, z powodu kilku rzeczy, na które warto zwrócić uwagę. Jakich żywieniowych grzeszków powinniśmy się wystrzegać?
Zdrowe żywienie
Słodkie owoce o wysokiej wartości odżywczej, stanowiące świetny zamiennik słodyczy. Rosną w krajach śródziemnomorskich, USA, Turcji, Brazylii, Maroku i Algierii, choć ich pochodzenie wskazuje na region Wchodu.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy oraz dobrej kondycji seniorów jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiednio opracowanej diety. Oto zbiór kilku najważniejszych zaleceń żywieniowych zaktualizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 roku, którymi powinny kierować się osoby starsze w trosce o swoje zdrowie.
Wszyscy wiemy, że od odporności organizmu zależy zdolność zwalczania różnorodnych infekcji. Osoby posiadające dużą odporność rzadko chorują, a jeżeli już, to infekcje mają przebieg bardzo łagodny.
Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także fundament i podstawa dobrego funkcjonowania organizmu. Komponując menu na kolejny dzień nie powinniśmy zapominać, jak wiele możemy zrobić dla swojego organizmu wspomagając go odpowiednią dietą. Jednym z najważniejszych organów, o który warto zadbać, jest serce. Kulinarną receptę na zdrowie i siłę tego mięśnia przedstawia Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”.
Wieloletnia roślina, pochodząca z rodziny imbirowatych, wywodząca się z południowo-wschodniej Azji. Lubi wilgotne, tropikalne lasy, uprawiana jest między innymi w Indiach, na Cejlonie, Madagaskarze, w Kambodży, Gwatemali i Tanzanii.
Szukaj w serwisie
Przepis kulinarny
Zamów darmową poradę dietetyczną
Testujemy produkty
Kalkulatory
Nazwa produktu | Liczba kalorii [kcal] w 100g |
---|---|
Agrest | 61 |
Ajerkoniak [40ml] | 128 |
Ananas | 32 |
Ananas z puszki, 1 plaster | 38 |
Anchois, filet, 1szt | 15 |
Makrela | 104 |