Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 5 Głosów )

Owoc granatuGranat jest owocem docenianym już 5 tysięcy lat p.n.e. Uprawiano go w starożytnej Grecji i Egipcie, ale także w Indiach i na Kaukazie. Nazwa owocu pochodzi od łacińskiego słowa "granae" (ziarna, pestki). Z pozoru zwykły niczym niewyróżniający się czerwony owoc został uznany za symbol płodności, jego kwiat za symbol miłości, a skórka granatu i kora służyła także jako barwnik do tkanin.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Dieta jaskiniowców i ludzi pierwotnychDieta ta w zaskakującym tempie opanowuje Internet i zyskuje coraz większe grono zwolenników. Nic dziwnego, w końcu promuje ona powrót do stylu odżywiania naszych przodków, czyli trafia prosto w tak modny ostatnio (całe szczęście) styl „eko”.  Pomysłodawcą tego trybu odżywiania jest amerykański naukowiec Loren Cordain zajmujący się badaniem diety pierwszych ludzi. Głównym celem paleo jest spożywanie pokarmów zawierających wartościowe składniki odżywcze, a odrzucanie produktów przetworzonych.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Sos sojowy kojiKażdy, kto kiedykolwiek miał problem z wysokim cholesterolem wie, że pozbyć się go nie jest prostą sprawą. Zwłaszcza, jeśli nie decydujemy się od razu na korzystanie ze środków farmakologicznych i sięgamy po inne, np. dietę. Póki nasze wyniki nie wymagają tabletek i sam lekarz sugeruje zacząć od innego sposobu warto zdecydować się na to z korzyścią dla całego organizmu, a nie tylko tego konkretnego problemu.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 11 Głosów )

Białko i proteiny

Białka, węglowodany i tłuszcze stanowią nierozłączne trio, którego zadaniem jest dostarczanie energii każdego dnia. Współczesne zalecenia dietetyczne jasno określają ile powinno się go znaleźć w diecie. Osoby normalnie aktywne fizycznie (w tym też jeżdżąco-siedzący amatorzy oglądania sportów w telewizji) nie powinny przekraczać dawki 1g na kilogram masy ciała dziennie. Ludzie aktywni fizycznie (w tym sportowcy) mogą przyjmować do ok. 2g na każdy kilogram masy ciała. Sporo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że doprowadzenie do niedoborów tego składnika w diecie jest praktycznie niemożliwe, a nadmiar… może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 7 Głosów )

Kokos i wytwarzany z miąższu olej kokosowyPodobno gdy coś jest do wszystkiego, tak naprawdę jest do niczego. Ta zasada zdecydowanie nie sprawdza się w przypadku oleju kokosowego.

Niektóre źródła podają, że w języku malajskim palma kokosowa to pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań". Po malajsku, palma kokosowa to pokok kelapa, czyli po prostu palma kokosowa, ale roślinę tę zdecydowanie można opisać jako drzewo o tysiącu zastosowań. W kokosie nic się nie marnuje, bo absolutnie każda jego część znajduje swoje przeznaczenie.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Na kłopoty czosnekZnany od wieków, stosowany jako przyprawa w kuchniach przeróżnych zakątkach świata, ale także podawany jako środek medycyny naturalnej. Mowa o czosnku, roślinie z rodziny amarylkowatych.

Według legend czosnek podawano starożytnym atletom na poprawę kondycji, ponieważ wierzono, że oczyszcza krew i w ten sposób sportowcy mogli osiągać znacznie większe wyniki. Chińczycy stosowali czosnek jako środek przyspieszający gojenie ran, a także w postaci naparu zwalczającego objawy czerwonki i cholery.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.