Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 6 Głosów )

Metoda Oil Cleansing Method (OCM)Tradycyjne metody pielęgnacji twarzy

Niewiele osób posiada skórę, która nie sprawia żadnych problemów. Często występującym defektem jest nadmierne jej przetłuszczanie, którego konsekwencją bywają zapchane pory i w efekcie jesteśmy o krok od wyprysków, wągrów, przebarwień. Kto nie doświadczył aktów autoagresji, czyli ręcznego „masakrowania” twarzy, po których potrafią pozostać imponujące blizny i plamki, chyba tak naprawdę nie miał problemów z cerą - a ten problem jest bardzo bliski osobom z tendencją do nadmiernego wydzielania tłuszczu i powstawania wyprysków.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Ocet jabłkowyWiele razy czytałam o tym, że ocet jabłkowy jest wyjątkowy. W końcu postanowiłam sama taki przygotować. Nie było to ani trudne, ani czasochłonne. Wprawdzie na sam ocet musiałam trochę poczekać, ale warto było. Przekonałam się do niego od razu i dlatego postanowiłam i Was, drodzy czytelnicy, również zachęcić do spożywania octu jabłkowego.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Kawa czy herbata„Kawa czy herbata?”- to pytanie jest nieuniknione, kiedy przychodzimy z wizytą do znajomych bądź rodziny. Mniejsze kawiarnie czy restauracje też często nie pozostawiają nam zbyt wielkiego wyboru pomiędzy napojami, ograniczając się do różnych wariantów tych dwóch podstawowych. I równie często jesteśmy zmuszeni wybrać jedną z tych opcji, nie zawsze zdając sobie sprawę z tego, co tak naprawdę pijemy. Przecież skoro kawa i herbata są tak popularne, nie mogą być szkodliwe. Ale czy na pewno? Warto przyjrzeć im się dokładniej, bo dobrze jest wiedzieć nie tylko „co jem”, ale także „co piję”.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Herbatki ziołowe z ogródkaKiedy wertuję i przeglądam artykuły oraz książki o zdrowym stylu życia, zawsze jest w nich mowa o tym, aby pić odpowiednie ilości płynów, w tym herbatek ziołowych. Herbatki ziołowe lubię, szczególnie te, które przygotowuję sama. Was również zachęcam do suszenia ziół i kwiatów. Jest to dość czasochłonne, ale warto.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 8 Głosów )

Quinoa, czyli komosa ryżowa Quinoa inaczej komosa ryżowa to święte zboże dawnych Inków. Jest uprawiana na stokach Andów od tysiącleci. Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu niezwykłych wartości odżywczych, leczniczych i kosmetycznych. Jest to gatunek rośliny jednorocznej w różnych systemach kwalifikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wyróżnia się trzy rodzaje komosy: biała, czerwona (najbardziej wartościowa pod względem ilości składników mineralnych) i czarna. Ziarna poza kolorem różnią się również smakiem. Rok 2013 został ogłoszony przez ONZ Międzynarodowym Rokiem Quinoa.

Więcej…
Oceń artykuł:
  • 4.155Ocen: 16
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
( 16 Głosów )

Suszone grzyby ReishiJest jednym z najcenniejszych leków Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Znany i wykorzystywany od ponad 4000 lat. W przyrodzie występujący rzadko. Rośnie w górskich, zalesionych regionach Chin i Japonii na obumarłych gałęziach drzew liściastych. Grzyb Reishi, bo o nim mowa, występuje w różnych odmianach, z których najcenniejsza ze względu na swoje właściwości terapeutyczne jest odmiana czerwona.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.