Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 5 Głosów )

Owoce noni - morwy indyjskiejMorwa indyjska jest jednym z najciekawszych owoców świata. I prawdopodobnie najbardziej kłopotliwym. A wynika to ze sprzecznych wyników badań dotyczących soku z noni, czyli z morwy właśnie. Ale o tym za chwilę.

Historia noni

Około 2000 lat temu poszukiwacze z południowej Azji wsiedli w swoje drewniane łodzie i wyruszyli w niebezpieczną podróż, która miała zakończyć się odnalezieniem nowych lądów. Na tę długą drogę zabrali ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy – wodę, żywność, odzież, narzędzia oraz nasiona (bądź pestki) 12 cennych roślin, wśród których noni była jedną z najważniejszych (ze względu na swoje właściwości uzdrawiające).

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Olej lnianyLen stanowi roślinę niezwykle pożyteczną, o szerokim zastosowaniu. Len radzi sobie bardzo dobrze w każdych warunkach na niemal całym naszym kontynencie, a przywędrował do nas z obszaru Morza Śródziemnego. Wytwarza się z niego lekkie i przewiewne ubrania, lecz przede wszystkim olej lniany posiadający wiele wspaniałych właściwości. Najwyższą jakość oleju uzyskuje się podczas tak zwanego „tłoczenia na zimno”, czyli w temperaturze poniżej 50 stopni Celsjusza. Sekret właściwości oleju tkwi w jego składnikach – zawiera on bowiem wielonienasycone kwasy Omega-3 i Omega-6, których jest w nim najwięcej ze wszystkich innych znanych źródeł. W jego skład wchodzą także witaminy z grupy B.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Grzybek tybetańskiZe względu na swoją nazwę bardzo często Grzybek Tybetański kojarzony jest z grzybami rosnącymi w lesie. Jednakże tak naprawdę nie ma on nic wspólnego z borowikami, czy prawdziwkami, na które polują grzybiarze. Bowiem pod tą orientalną nazwą kryją się maleńkie, białe ziarenka, w których koegzystują mikroorganizmy o działaniu niezwykle dobroczynnym dla naszego organizmu. Grzybek Tybetański to główny składnik naturalnego kefiru (jednak dużo zdrowszego niż te, które znajdziemy na półkach sklepowych!).

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

jagody gojiJagody goji stanowią de facto prawdziwie magiczne dary natury, zresztą określa się je często jako „super owoce” lub „czerwone diamenty”. Od bardzo dawna stanowią jeden z kluczowych elementów tradycyjnej medycyny chińskiej. Chińczycy wierzą, że jest to naturalny środek przedłużający życie – wiara ta wywodzi się z legendy zgodnie z którą Li Qing Yen (człowiek, który spopularyzował żeń szeń i jagody goji) żył 252 lata, codziennie spożywając te owoce. Dzięki bogactwu w składniki odżywcze, witaminy i minerały dietetycy uznają jagody goji za najzdrowsze owoce na świecie.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – słyszymy od dziecka. I jak z wieloma tego typu poradami bywa, omijamy je szerokim łukiem. A szkoda. Bo jeśli nawet duża część „rodzinnych porad” nieco rozmija się w rzeczywistością, to akurat w przypadku śniadań jest to czysta prawda.

Zwykle rankiem brakuje nam czasu na wszystko. I myśl o tym, żeby o tak wczesnej porze przygotowywać dla siebie pełnowartościowy posiłek zawierający wszystkie zalecane przez żywieniowców składniki, witaminy i mikroelementy stanowi kompletne science fiction. Jednak warto wprowadzić nieznaczne zmiany, żeby korzyści dla organizmu były ogromne. Dlaczego?

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.