Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Na kłopoty czosnekZnany od wieków, stosowany jako przyprawa w kuchniach przeróżnych zakątkach świata, ale także podawany jako środek medycyny naturalnej. Mowa o czosnku, roślinie z rodziny amarylkowatych.

Według legend czosnek podawano starożytnym atletom na poprawę kondycji, ponieważ wierzono, że oczyszcza krew i w ten sposób sportowcy mogli osiągać znacznie większe wyniki. Chińczycy stosowali czosnek jako środek przyspieszający gojenie ran, a także w postaci naparu zwalczającego objawy czerwonki i cholery.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 6 Głosów )

Indeks glikemiczny - przed i po gotowaniuOstatnio bardzo modny i często używany stał się termin indeks glikemiczny. Co to jest indeks glikemiczny, jak z niego korzystać i do czego służy? Tabele indeksu glikemicznego mogą być wykorzystywane w walce nie tylko o szczupłą sylwetkę, a również w dietach, które towarzyszą chorobom np. przy cukrzycy. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Sok owocowy z pomarańczy z ananasemKto ma ochotę na coś do picia? Herbata, kawa, czy może sok? Ja zdecydowanie wybieram naturalny sok. Dlaczego? Co on w sobie ma oprócz walorów smakowych i zapachowych? Nie tylko gasi skutecznie pragnienie, ale również zasila organizm mnóstwem witamin i minerałów, co poprawia nasze zdrowie, wygląd i nastrój. Cennym składnikiem soków są również przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm. Eksperci zalecają, by pić 1-2 szklanki soku owocowego dziennie.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 6 Głosów )

Liść kudzuKudzu popularnie zwany ołownikiem łatkowatym jest rośliną jadalną. Rośnie w krajach azjatyckich takich jak Chiny, Japonia czy Korea. Tam, skąd pochodzi, nie powodował nigdy problemów, natomiast przeniesiony ze swojego naturalnego środowiska do Ameryki, rozprzestrzenił się na taką skalę, że rząd USA zakazał handlu jego roślinami i uznał go za chwast. Kudzu poprzez szybki rozrost powodował powolne obumieranie lasów oraz wyludnianie się terenów, na których został posadzony - wysadzał drogi, oplatał domy, nie dopuszczał światła do innych roślin przez co stawał się jedyną rośliną „zamieszkującą” dany teren.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 10 Głosów )

Produkty spożywcze bogate w magnezMagnez jest jednym z podstawowych makroelementów wpływających na szereg różnych przemian w ludzkim organizmie i odpowiadających za jego prawidłowe funkcjonowanie. Zapotrzebowanie na magnez szczególnie wzrasta w stanie stresu i napięcia nerwowego, dlatego wiele ludzi boryka się z niedoborem magnezu spowodowanym nadmiernym stresem i nieodpowiednim sposobem żywienia. Większość osób w takiej sytuacji w pierwszej kolejności sięga po suplementy z apteki, które są bardzo często reklamowane w mediach. Niedobory magnezu można jednak uzupełnić odpowiednią dietą i postarać się wzbogacić jadłospis w produkty spożywcze obfitujące w ten pierwiastek.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 11 Głosów )

OreganoDla większości z nas oregano kojarzy się przede wszystkim jako dodatek do pizzy, najczęściej używany w tandemie z bazylią. Bardziej wyrafinowani smakosze używają oregano jako przyprawy kuchennej do różnych potraw. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę jak wielkie bogactwo prozdrowotnych właściwości tkwi w tej maleńkiej roślince. W dobie antybiotyków i wszelkich cudownych medykamentów  nie zwracamy uwagi na naturalne środki lecznicze, tak doskonale znane i doceniane w minionych wiekach.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.