Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 6 Głosów )

Liść kudzuKudzu popularnie zwany ołownikiem łatkowatym jest rośliną jadalną. Rośnie w krajach azjatyckich takich jak Chiny, Japonia czy Korea. Tam, skąd pochodzi, nie powodował nigdy problemów, natomiast przeniesiony ze swojego naturalnego środowiska do Ameryki, rozprzestrzenił się na taką skalę, że rząd USA zakazał handlu jego roślinami i uznał go za chwast. Kudzu poprzez szybki rozrost powodował powolne obumieranie lasów oraz wyludnianie się terenów, na których został posadzony - wysadzał drogi, oplatał domy, nie dopuszczał światła do innych roślin przez co stawał się jedyną rośliną „zamieszkującą” dany teren.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 10 Głosów )

Produkty spożywcze bogate w magnezMagnez jest jednym z podstawowych makroelementów wpływających na szereg różnych przemian w ludzkim organizmie i odpowiadających za jego prawidłowe funkcjonowanie. Zapotrzebowanie na magnez szczególnie wzrasta w stanie stresu i napięcia nerwowego, dlatego wiele ludzi boryka się z niedoborem magnezu spowodowanym nadmiernym stresem i nieodpowiednim sposobem żywienia. Większość osób w takiej sytuacji w pierwszej kolejności sięga po suplementy z apteki, które są bardzo często reklamowane w mediach. Niedobory magnezu można jednak uzupełnić odpowiednią dietą i postarać się wzbogacić jadłospis w produkty spożywcze obfitujące w ten pierwiastek.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 11 Głosów )

OreganoDla większości z nas oregano kojarzy się przede wszystkim jako dodatek do pizzy, najczęściej używany w tandemie z bazylią. Bardziej wyrafinowani smakosze używają oregano jako przyprawy kuchennej do różnych potraw. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę jak wielkie bogactwo prozdrowotnych właściwości tkwi w tej maleńkiej roślince. W dobie antybiotyków i wszelkich cudownych medykamentów  nie zwracamy uwagi na naturalne środki lecznicze, tak doskonale znane i doceniane w minionych wiekach.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 6 Głosów )

Metoda Oil Cleansing Method (OCM)Tradycyjne metody pielęgnacji twarzy

Niewiele osób posiada skórę, która nie sprawia żadnych problemów. Często występującym defektem jest nadmierne jej przetłuszczanie, którego konsekwencją bywają zapchane pory i w efekcie jesteśmy o krok od wyprysków, wągrów, przebarwień. Kto nie doświadczył aktów autoagresji, czyli ręcznego „masakrowania” twarzy, po których potrafią pozostać imponujące blizny i plamki, chyba tak naprawdę nie miał problemów z cerą - a ten problem jest bardzo bliski osobom z tendencją do nadmiernego wydzielania tłuszczu i powstawania wyprysków.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Ocet jabłkowyWiele razy czytałam o tym, że ocet jabłkowy jest wyjątkowy. W końcu postanowiłam sama taki przygotować. Nie było to ani trudne, ani czasochłonne. Wprawdzie na sam ocet musiałam trochę poczekać, ale warto było. Przekonałam się do niego od razu i dlatego postanowiłam i Was, drodzy czytelnicy, również zachęcić do spożywania octu jabłkowego.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Kawa czy herbata„Kawa czy herbata?”- to pytanie jest nieuniknione, kiedy przychodzimy z wizytą do znajomych bądź rodziny. Mniejsze kawiarnie czy restauracje też często nie pozostawiają nam zbyt wielkiego wyboru pomiędzy napojami, ograniczając się do różnych wariantów tych dwóch podstawowych. I równie często jesteśmy zmuszeni wybrać jedną z tych opcji, nie zawsze zdając sobie sprawę z tego, co tak naprawdę pijemy. Przecież skoro kawa i herbata są tak popularne, nie mogą być szkodliwe. Ale czy na pewno? Warto przyjrzeć im się dokładniej, bo dobrze jest wiedzieć nie tylko „co jem”, ale także „co piję”.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.