Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 6 Głosów )

MiódLubimy smak słodki, który powszechnie uznawany jest za bardzo przyjemny, w odróżnieniu np. od gorzkiego czy kwaśnego. W ubiegłym roku Polacy zjedli ok. 40 kilogramów cukru na głowę. Nie tylko słodząc herbatę czy kawę, ale przede wszystkim jedząc przetworzoną żywność, gdzie jest go najwięcej. Podany nie wprost osłabia naszą czujność i wtedy dopiero zaczyna się robić niebezpiecznie. Bo kto spodziewa się cukru w hamburgerze, konserwie czy gotowych sosach do makaronu? Nawet zwykły jogurt owocowy ma go kilka łyżek. Co zatem robić, by ograniczyć jego ilość w naszym codziennym menu do minimum?

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

AwokadoPół roku temu zostałam zaproszona na Karaiby, na cudowny miesięczny pobyt na przepięknej wyspie Dominikanie. Dominikana (Haiti albo Hispaniola) stanowiła jedno z pierwszych miejsc, do których dotarł Krzysztof Kolumb podczas swojej wyprawy do Indii, a jej stolica - Santo Domingo - została założona przez brata odkrywcy.

Ludzie mówią, że znajdują się tu najpiękniejsze plaże świata. Nie zwiedziłam jeszcze wszystkich regionów, ale z pewnością niewiarygodne jest, że znajdują się tutaj miejsca takie jak np. Playa Bonita (Piękna Plaża), na których nie ma nic oprócz miękkiego piasku, szumu fal i ciepłych promieni słońca.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 5 Głosów )

Owoce noni - morwy indyjskiejMorwa indyjska jest jednym z najciekawszych owoców świata. I prawdopodobnie najbardziej kłopotliwym. A wynika to ze sprzecznych wyników badań dotyczących soku z noni, czyli z morwy właśnie. Ale o tym za chwilę.

Historia noni

Około 2000 lat temu poszukiwacze z południowej Azji wsiedli w swoje drewniane łodzie i wyruszyli w niebezpieczną podróż, która miała zakończyć się odnalezieniem nowych lądów. Na tę długą drogę zabrali ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy – wodę, żywność, odzież, narzędzia oraz nasiona (bądź pestki) 12 cennych roślin, wśród których noni była jedną z najważniejszych (ze względu na swoje właściwości uzdrawiające).

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Olej lnianyLen stanowi roślinę niezwykle pożyteczną, o szerokim zastosowaniu. Len radzi sobie bardzo dobrze w każdych warunkach na niemal całym naszym kontynencie, a przywędrował do nas z obszaru Morza Śródziemnego. Wytwarza się z niego lekkie i przewiewne ubrania, lecz przede wszystkim olej lniany posiadający wiele wspaniałych właściwości. Najwyższą jakość oleju uzyskuje się podczas tak zwanego „tłoczenia na zimno”, czyli w temperaturze poniżej 50 stopni Celsjusza. Sekret właściwości oleju tkwi w jego składnikach – zawiera on bowiem wielonienasycone kwasy Omega-3 i Omega-6, których jest w nim najwięcej ze wszystkich innych znanych źródeł. W jego skład wchodzą także witaminy z grupy B.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

Grzybek tybetańskiZe względu na swoją nazwę bardzo często Grzybek Tybetański kojarzony jest z grzybami rosnącymi w lesie. Jednakże tak naprawdę nie ma on nic wspólnego z borowikami, czy prawdziwkami, na które polują grzybiarze. Bowiem pod tą orientalną nazwą kryją się maleńkie, białe ziarenka, w których koegzystują mikroorganizmy o działaniu niezwykle dobroczynnym dla naszego organizmu. Grzybek Tybetański to główny składnik naturalnego kefiru (jednak dużo zdrowszego niż te, które znajdziemy na półkach sklepowych!).

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

jagody gojiJagody goji stanowią de facto prawdziwie magiczne dary natury, zresztą określa się je często jako „super owoce” lub „czerwone diamenty”. Od bardzo dawna stanowią jeden z kluczowych elementów tradycyjnej medycyny chińskiej. Chińczycy wierzą, że jest to naturalny środek przedłużający życie – wiara ta wywodzi się z legendy zgodnie z którą Li Qing Yen (człowiek, który spopularyzował żeń szeń i jagody goji) żył 252 lata, codziennie spożywając te owoce. Dzięki bogactwu w składniki odżywcze, witaminy i minerały dietetycy uznają jagody goji za najzdrowsze owoce na świecie.

Więcej…
Więcej artykułów…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.