Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 1 Głos )

pomidoryPomidor to jeden z najpopularniejszych produktów w naszej kuchni. Trudno wyobrazić sobie smak wielu potraw bez czerwonego dodatku, są smaczne i zdrowe, jednak na tym nie kończy się lista zachęcająca do ich spożywania. Mają w sobie szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. Szczególnie istotny jest fakt, że ich spożywanie może skutecznie chronić nas przed chorobami nowotworowymi lub wspomagać walkę z nimi.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 0 Głosów )

cynamonCynamon jest przyprawą bardzo popularną w naszym kraju, kojarzącą się nam zwłaszcza z aromatyczną szarlotką oraz świątecznymi potrawami. Cynamon warto jednak stosować na co dzień, ma bowiem, poza urzekającym smakiem i aromatem, wiele właściwości zdrowotnych.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 0 Głosów )

rybyTo, co każdy Polak powinien wiedzieć o rybach, to fakt, że są bardzo zdrowe – składniki odżywcze, które zawierają są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania jednak pokazują, że jemy ich coraz mniej. Co Polacy wiedzą o rybach, dlaczego warto je jeść i na które się decydować? Opowie o tym Agnieszka Piskała, najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 0 Głosów )

agrest zdrowieAgrest jest owocem sezonowym, który powszechnie występuje na polskich działkach. Ten popularny krzew ma niewielkie, okrągłe owoce, które pokryte są delikatnymi włoskami i zawierają małe nasionka. Występuje w wielu odmianach, o rozmaitych barwach i smakach.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

pizzaJedna z najbardziej lubianych potraw dzieci, młodzieży i dorosłych zaliczana do fast foodów to pizza, która mimo swojego zachęcającego wyglądu i smaku nie należy do dań niskokalorycznych. Niestety ulegając pokusie żółtego sera i pomidorowego aromatu często się nią przejadamy. Jak zmienić oblicze pizzy na równie smaczne, ale i zdrowe zdradza dietetyk, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” Katarzyna Zadka.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

warzywa ruchPonad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12% respondentów, a po owoce – tylko 14% z nich! Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”. Polacy wciąż nie mają dostatecznej wiedzy na temat znaczenia warzyw i owoców w codziennej diecie oraz ich wpływu na nasze zdrowie i ogólny dobrostan. Wciąż też, jak pokazują wyniki sondażu, za mało się ruszają…

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.