Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

siemie lnianeLen jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jego kwiaty mają charakterystyczną błękitną barwę, a owoc stanowi torebka wypełniona nasionami – siemię lniane.

Nasiona lnu zawierają kwas linolenowy i linolowy, witaminę E, wit. B1, wit. B6, kwas foliowy, śluz, fitosterole, proteiny oraz szereg mikro- i makroelementów. Sprawia to, że siemię lniane od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Jagody GojiMała, pomarszczona czerwona „rodzynka”, coraz częściej spotykana na sklepowych półkach to osławiona w świecie dietetyków i fanów zdrowego żywienia jagoda goji. Czym jest i „ z czym się ją je”?

Czerwona jagoda - jagody goji to owoce rośliny występującej na terenie Chin, Tybetu i Mongolii, mowa o krzewie kolcowoju pospolitego. Niezwykle uznawana przez ludność krajów azjatyckich, używana w medycynie naturalnej, obecna w pożywieniu, ma niesamowicie wiele właściwości wpływających dobroczynnie na organizm ludzki.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

sałatka przyprawyZnane od setek lat, odpowiadają w kuchni za wyjątkowy smak potraw, także sałatek. Zioła są bowiem składnikami dressingów, które decydują o charakterze warzywnych kompozycji. Dzięki nim połączenie dobrze nam znanych warzyw czy owoców może stać się wykwintnym daniem. Oprócz dobrze z nami już zaprzyjaźnionych bazylii czy majeranku, odkryjmy tej wiosny kolejne aromatyczne zioła: trybulę, gorczycę, biały pieprz. Jednocześnie nie zapomnijmy o niezastąpionych oregano i tymianku.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 6 Głosów )

botwinka właściwościMłode korzenie i liście buraka ćwikłowego, inaczej botwinka, to ogromna dawka minerałów i witamin. Była wykorzystywana już w IV w. p.n.e. Korzyści ze spożywania botwinki są zaskakujące, a jej wartości niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

dieta grupa krwiObecnie możemy wybierać spośród wielu diet. Dziś przyjrzymy się diecie zgodnej z grupą krwi. Podstawą tej diety jest twierdzenie, że to, co dla jednego może być lekarstwem, dla drugiego okazuje się trucizną. Za różnice w sposobie trawienia i przyswajania pokarmów odpowiedzialna jest posiadana przez nas jedna z czterech grup krwi: A, B, AB i 0. W związku z tym każdy powinien spożywać inne produkty oraz wykonywać inne rodzaje ćwiczeń.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

marchewka właściwościWarzyw na rynku jest pod dostatkiem, a wybór jest ogromny. Każdy preferuje inne warzywa, które najczęściej wprowadza do swojego jadłospisu. Do jednych z najpopularniejszych, najczęściej spożywanych warzyw w naszym kraju należy marchew, którą możemy jeść na surowo i w formie przetworzonej, a każda z nich zapewni nam wiele korzyści zdrowotnych.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.