Majeranek - ziołowe wsparcie trawienia

majeranekJedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni, o charakterystycznym aromacie, która stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw strączkowych, tłustych potraw, dań kapustnych. Poza niekwestionowanymi walorami kulinarnymi ma również pozytywny wpływ na zdrowie, między innymi wspomagając trawienie, a także jako środek do inhalacji przy przeziębieniach.

Majeranek ogrodowy (Origanum majorana), znany też pod nazwą lebiodka majeranek, pochodzi z Indii, w stanie dzikim rośnie również w krajach basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza na Cyprze i w Turcji oraz na Bliskim Wschodzie. W naszym kraju uprawiany jest w warunkach domowych, jako roślina przyprawowa.

Majeranek – wygląd, smak i zapach

Majeranek występuje w kilku odmianach, które mogą być jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie, u nas uprawiamy jest najczęściej jako roślina jednoroczna.

Jest szarozieloną rośliną, gęsto ulistnioną, która osiąga wysokość od 30 do 50 cm. Kwiaty, które kwitną między lipcem i sierpniem, są drobne, o białym lub liliowym kolorze, zebrane w kwiatostany.

Majeranek ma charakterystyczny, korzenny zapach i smak, wyczuwalny zwłaszcza po roztarciu.

Majeranek – co w nim znajdziemy?

Wśród składników majeranku wymienić można przede wszystkim olejki eteryczne (między innymi terpinen, borneol, terpineol), związki garbnikowe, pektyny, polisacharydy, fitosterole, flawonoidy, seskwiterpeny, karoteny, a także witaminę C i K oraz sole wapnia, żelaza, magnezu, cynku.

Majeranek – właściwości zdrowotne

Ziele majeranku ma bardzo korzystny wpływ na procesy trawienne. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała wzdęciom, poprawia perystaltykę jelit, ma działanie przeciwzapalne. Jest pomocny w nieżytach żołądka i schorzeniach układu pokarmowego, a dzięki zawartości garbników pomaga przy biegunce.

Działa rozkurczowo, poprawia pracę wątroby i woreczka żółciowego, jest polecany przy kamicy nerkowej.

Ze względu na działanie przeciwzapalne i moczopędne pomaga przy infekcjach układu moczowego.

Wspomaga odchudzanie, dzięki pozytywnemu oddziaływaniu na procesy metaboliczne.

Poprawia odporność, jest skuteczny przy przeziębieniach, zwłaszcza przy kaszlu i katarze. Herbatka majerankowa, wzbogacona po przestygnięciu odrobiną miodu może pomóc przy uporczywym kaszlu. Maść majerankowa to znany sposób pomagający przy katarze u dzieci i dorosłych, może być stosowana także do nacierania. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu majeranek jest również skuteczny we wspomaganiu leczenia stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.

Dzięki zawartości substancji antyoksydacyjnych jest pomocną bronią w walce z wolnymi rodnikami.

Zapach olejku majerankowego działa uspokajająco, relaksująco i rozluźniająco, pomaga przy problemach z bezsennością. Olejek ma również działanie przeciwbólowe, stosowany jest przy bólach głowy, bólach reumatycznych, potreningowych i pourazowych.

Stosowany zewnętrznie, ma działanie rozgrzewające, antyseptyczne i przeciwzapalne, świetnie nadaje się do inhalacji. Może być również stosowany do przemywania ran, owrzodzeń i oparzeń.

Majeranek w kuchni

Jest niezastąpionym dodatkiem do dań mięsnych, kapustnych, warzyw strączkowych, zup (żurku, grochowej, fasolowej), pasztetów, mięsa mielonego.

Dodawany do tłustych, ciężkostrawnych potraw ułatwia ich trawienie, jest również pomocny w diecie bezsolnej, mogąc stanowić skuteczny zamiennik lub uzupełnienie soli. Dodany do mięsa poprawi jego kruchość i zapewni mu wspaniały zapach.

W kuchni wykorzystuje się suszone lub świeże listki, najczęściej w towarzystwie soli i pieprzu. Majeranek nie tylko dodaje potrawom wspaniałego aromatu, ale też przedłuża ich świeżość.

Majeranek wykorzystywany jest przemysłowo do produkcji olejków, herbatek, naparów, octu, a także mydeł i perfum.

Majeranek – uprawa i zbiór

Majeranek można uprawiać w warunkach domowych, wysiewając nasiona w doniczce lub kupując młodą roślinę. Lubi południowe, słoneczne stanowiska, osłonięte od wiatru. Nie lubi mrozów, suszy i nadmiaru wody.

Pierwszego zbioru należy dokonać w lipcu, jeszcze przed zakwitnięciem, a kolejnych już po kwitnieniu. Zioło warto zbierać w pogodne dni, obcinając je ok. 10cm nad ziemią. Młode listki i pędy możemy zrywać na bieżąco.

Majeranek możemy wysuszyć, na rozłożonym papierze lub powieszony kwiatami do dołu, a następnie przełożyć do szczelnych pojemników i przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu nie dłużej niż przez rok.

Majeranek – przeciwwskazania

Majeranku nie powinny spożywać osoby uczulone na jego substancje czynne, należy także zachować umiar, gdyż zbyt duże spożycie majeranku może powodować bóle głowy i problemy z układem nerwowym. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, zawsze warto poradzić się lekarza.

Oceń artykuł:
( 2 Głosów )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.