Cynamon - aromatyczna przyprawa prozdrowotna

cynamonCynamon jest przyprawą bardzo popularną w naszym kraju, kojarzącą się nam zwłaszcza z aromatyczną szarlotką oraz świątecznymi potrawami. Cynamon warto jednak stosować na co dzień, ma bowiem, poza urzekającym smakiem i aromatem, wiele właściwości zdrowotnych.

Jego nazwa, inaczej cynamonowiec cejloński, pochodzi od miejsca jego pochodzenia, czyli Cejlonu. Roślinę tę możemy także spotkać w Chinach, na wybrzeżach Indii, w Indonezjii, Brazylii czy Egipcie.

Cynamon występuje w kilku odmianach, za oryginalny uważany jest cynamonowiec cejloński, ale znany i popuparny jest również cynamon wonny, zwany inaczej kasją.

Znany jest już od czasów starożytnych, kiedy to był stosowany do mumifikacji zwłok, wzmianki o cynamonie pojawiły się też w Starym Testamencie.

Obecnie cynamon stosowany jest w medycynie ludowej wielu krajów, wedłu g Chińczyków działa on zbawiennie na cerę, a Hindusi stosują cynamon do regulacji cykli menstruacyjnych.

Cynamon – wygląd, smak i zapach

Cynamon jest drzewem lub krzewem, które może osiągać wysokość 12 metrów. Ma duże, błyszczące liście, niewielkie żółte kwiatki i brunatno czerwoną korę. Wewnętrzna warstwa kory jest suszona oraz rolowana w charakterystyczne laski. Może również od razu zostać zmielona na sproszkowaną przyprawę.

Ma pomarańczowo-rdzawy kolor i słodko- korzenny, czasami lekko piekący smak, o dość dużej intensywności, dlatego warto ostrożnie dodawać go do potraw. Zapach cynamonu, silny i słodki, kojarzy się nam przede wszystkim ze słodkimi wypiekami (zwłaszcza szarlotką) i korzennymi dodatkami do grzanego wina i piwa.

Cynamon – właściwości zdrowotne

Jakiś czas temu, o cynamonie zrobiło się głośno za sprawą zawartej w niej kumaryny, która w dużych ilościach może prowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Nie warto jednak rezygnować z niego, po pierwsze dlatego, że ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, po drugie kumaryna działa szkodliwie na wątrobę i nerki jedynie w dużych dawkach. Jak we wszystkim, warto przede wszystkim zachować umiar.

Jakie zalety cynamonu zachęcają nas do jego stosowania?

  • ma działanie przeciwgorączkowe, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antywirusowe i przeciwgrzybiczne,
  • jest pomocny przy chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, przeziębieniu, grypie, schorzeniach reumatycznych, astmie,
  • poprawia trawienie, pobudza apetyt, jest stosowany przy niestrawności, zatruciach pokarmowych, wzdęciach, biegunkach, bolesnych skurczach żołądka i jelit,
  • łagodzi nadkwasotę żołądka, zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy,
  • poprawia przemianę materii i wspiera odchudzanie,
  • łagodzi bóle mięśni, zębów, głowy oraz bóle artretyczne,
  • wspiera układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi,
  • zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i działają antynowotworowo,
  • odświeża jamę ustną, przeciwdziała próchnicy i stanom zapalnym dziąseł, odświeża oddech,
  • pomaga w walce z podwyższonym poziomem cukru we krwi,
  • stosowany zewnętrznie w postaci rozcieńczonego olejku cynamonowego ma działanie bakteriobójcze i jest pomocny przy infekcjach skóry (w przypadku używania zewnętrznego należy sprawdzić na niewielkim kawałku zdrowej skóry, czy nie występuje odczyn alergiczny), łagodzi bóle mięśni i stawów, pomaga przy niewielkich zadrapaniach i skaleczeniach

Cynamon – zastosowanie w kuchni

Cynamonu nie da się niestety uprawiać w warunkach domowych, musimy więc zdać się na ten zakupiony w sklepie. Możemy go kupić w formie sproszkowanej lub w postaci lasek, w tej drugiej formie dłużej zachowuje świeżość. Przy kupnie cynamonu warto kierować się zapachem, świeży powinien mieć wyraźny słodki zapach. Laski cynamonu możemy zmielić w młynku do kawy lub zetrzeć na tarce.

Cynamon należy przechowywać w ciemnym miejscu, w szczelnych pojemnikach. Sproszkowany należy zużyć w ciągu 6 miesięcy, w przypadku lasek można przedłużyć to do roku.

Jest świetnym dodatkiem do ciast, twarogów, jogurtów, ponczu, grzanego wina i piwa, kompotów, nalewek, herbat, potraw z ryżu, deserów, pieczonych jabłek, musli czy kawy. Z powodzeniem można go też używać do przetworów oraz dań mięsnych. Cynamon dodajemy najczęściej pod koniec gotowania.

Oceń artykuł:
( 0 Głosów )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.