Ananas – 5 powodów, dla których warto jeść go regularnie

Ananas jest zdrowy, smaczny i pożywny

Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czemu na przykład Hiszpanie zajadają się tym egzotycznym dla Polaków owocem? Powodów jest bardzo wiele – my przedstawiamy pięć spośród nich!

Ananas to fat burner

To właśnie wyciąg z ananasa znajduje się w wielu suplementach diety, które mają wspomagać odchudzanie! Jeżeli zatem planujesz pozbyć się zbędnych kilogramów, sięgaj od czasu do czasu po ananasa – na przykład jako przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek. Pamiętaj, że odchudzaniu sprzyjają wyłącznie świeże owoce – te z puszki zawierają mnóstwo cukru, a nawet chemii! Świeży ananas zawiera jedynie około 55 kalorii w 100 gramach. Ananasy pomagają zwalczać nadwagę również dzięki swojemu dobroczynnemu działaniu na jelita – zawarty w nich błonnik przyspiesza przemianę materii.

Pomoc w walce z cellulitem

Regularne sięganie po ananasa może stanowić alternatywę dla kosztownych zabiegów SPA. Ananasy zawierają ogromne ilości antyoksydantów, czyli związków  chemicznych hamujących reakcje utleniania w organizmie. Substancje te działają oczyszczająco, skutecznie usuwając toksyny i nadmiar płynów zatrzymanych w organizmie. Aby przyspieszyć usuwanie “skórki pomarańczowej”, możesz także aplikować sobie na zaatakowane nią miejsca maseczkę z rozgniecionego owocu.

Bogactwo witamin i minerałów

Ananas składa się głównie z wody – nie oznacza to jednak, że brak w nim cennych witamin! Owoce te są bogate bogate w żelazo, które zapobiega anemii, magnez, jod, cynk, mangan, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Jedzenie ananasa kilka razy w tygodniu może więc stanowić skuteczny “lek” na sezonowe infekcje oraz przemęczenie. Dzięki zawartości witamin, ananasy doskonale wpływają także na naszą skórę – zwłaszcza, jeśli naszym problemem jest skóra nadmiernie przesuszona lub zbyt szybko starzejąca się.

Silne działanie przeciwzapalne

Bromelaina, zawarta w tym żółtym owocu, posiada silne właściwości przeciwzapalne. Jej spożywanie zaleca się chorym cierpiącym na choroby autoimmunologiczne (na przykład reumatyczne), związane ze stanami zapalnymi tkanek. Naukowcy twierdzą, że, że ekstrakt z ananasa pomaga ograniczyć ból oraz… sprawić, że czas powrotu do zdrowia będzie krótszy! Przeciwzapalne działanie bromelainy może być pomocne w leczeniu astmy oraz łagodzeniu dolegliwości pooperacyjnych.

Wielość zastosowań kuchennych

Ananas jest owocem, który większość z nas spożywa “na słodko” – jako samodzielną przekąskę, dodatek do jogurtu lub fondue. Jednak ananasy można spożywać także jako dodatek do słonych dań – na przykład wędlin czy pieczeni. Doskonale sprawdza się także jako składnik zdrowych koktajli – ten odchudzający przygotujesz z ananasa i imbiru. Wszystko zależy od Twojej kulinarnej fantazji!

Ananas nie jest jedynym owocem, którego spożywanie sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia i szczupłej sylwetki. Jeśli chcesz poznać niezwykłe właściwości większej ilości produktów, zwróć się do specjalisty – dietetyka z Centrum Dietetycznego Naturhouse.

Więcej ciekawostek żywieniowych znajdziesz na stronie: http://dietetyczneabc.pl/