Yerba mate – naturalny zastrzyk energii

yerba mateYerba mate, nazywana też czasami herbatą paragwajską lub misyjną, jest naparem przyrządzanym z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Dawniej popularna głównie w Ameryce Południowej, stała się obecnie jednym z najpopularniejszych energetycznych napojów na świecie. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

Yerba mate – skład

Herbata paragwajska pobudza mózg do działania nawet bardziej niż kawa, gdyż zawiera mateinę. Co niezmiernie istotne, yerba mate nie wywołuje nadciśnienia tętniczego, a także nie wypłukuje magnezu z organizmu. Ponadto herbata dostarcza wiele cennych witamin: A, B1, B2, H i E. Jest bogatym źródłem potasu, karotenu, wapnia, żelaza, magnezu, krzemu. Jest także dobrym źródłem polifenoli, zawiera saponiny i alkaloidy.

Yerba mate – właściwości zdrowotne

  • w sposób naturalny pobudza organizm, działając zarówno na umysł, jak i na ciało,
  • poprawia koncentrację, ułatwia myślenie, przeciwdziała zmęczeniu,
  • zapobiega szybkiemu i przedwczesnemu starzeniu się,
  • korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • ma działanie kojące, niweluje stres, poprawia działanie systemu nerwowego,
  • zwiększa odporność organizmu, ułatwia proces odchudzania, reguluje przemianę materii,
  • poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu,
  • dzięki zawartości antyoksydantom przeciwdziała nowotworom, działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia.


Yerba mate – jak pić i przyrządzać?

Herbata paragwajska jest napojem zawierającym substancje zdrowotne oraz odżywcze. Nawet jeśli odczuwamy głód, a zamiast przekąski sięgniemy po yerba mate, poczujemy się nasyceni. Między innymi ze względu na ten fakt, spożywanie tej herbaty zaleca się podczas odchudzania. Herbatę yerba mate parzy się najczęściej w naczyniach wykonanych z tykwy. Wsypuje się do nich dużo więcej suszu niż do zwyczajnej herbaty, następnie liście wielokrotnie zalewa się wodą. Napar spożywa się z wykorzystaniem rurki z filtrem (bombilla).

Ciekawostki

Herbata paragwajska została w Polsce spopularyzowana między innymi przez Wojciecha Cejrowskiego, którego często można zobaczyć z tykwą i termosem. W swojej ojczyźnie napar jest bardzo ceniony i często spożywany. Ludzie wręcz nie rozstają się z charakterystycznymi naczyniami. Dzięki częstemu nawadnianiu właśnie tą herbatą, łatwiej przystosować się i funkcjonować w tamtejszym wilgotnym i ciepłym klimacie. 

Oceń artykuł:
( 2 Głosów )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.