Rabarbar - orzeźwiający wspomagacz trawienia

rabarbar zdrowieRabarbar, warzywo o charakterystycznym, ostrym smaku, już od tysięcy lat jest stosowane zarówno w celach kulinarnych, jak i zdrowotnych. Ma pozytywny wpływ na trawienie, wspomaga oczyszczanie organizmu, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu, a także działa antynowotworowo. Warto skorzystać z sezonu na rabarbar!

Rabarbar, znany też jako rzewień, pochodzi z rejonów azjatyckich, gdzie od wielu lat jest stosowany w kuchni i medycynie ludowej. Należy do rodziny roślin rdestowatych, a częścią używaną w kuchni są ogonki liściowe o cierpkim smaku i czerwono-zielonym kolorze.

Rabarbar – składniki odżywcze

Rabarbar zawiera sporo witaminy C, ale także beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, sód, żelazo, fosfor. Jest dobrym źródłem błonnika, zawiera też kwas szczawiowy.

Rabarbar – właściwości zdrowotne

  • wspomaga pracę układu pokarmowego, ułatwia oczyszczanie organizmu, ma delikatne działanie przeczyszczające,
  • dzięki zawartości witaminy C poprawia odporność i przeciwdziała infekcjom, ma także właściwości antybakteryjne,
  • pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, działa korzystnie na układ krążenia,
  • poddany obróbce termicznej ma właściwości antynowotworowe,
  • dzięki zawartości błonnika przeciwdziała zaparciom i wzdęciom, usprawnia pracę jelit, wspomaga też odchudzanie, tym bardziej, że jest to warzywo bardzo niskokaloryczne,
  • jest polecany osobom będącym pod wpływem stresu, poprawia samopoczucie,
  • działa korzystnie na skórę, pomaga przy walce z trądzikiem,
  • polecany jest kobietom w czasie menopauzy oraz przy niedoborach estrogenów oraz mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego.

Rabarbar -  przeciwwskazania

Z uwagi na dużą zawartość kwasu szczawiowego, który może działać niekorzystnie na organizm, nie powinno się spożywać go w nadmiarze. Osoby chore na artretyzm, kamicę nerkową lub zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego powinny go unikać. Uważać powinny także kobiety w ciąży, karmiące piersią, a także mężczyźni cierpiący na niedobór testosteronu.

Rabarbar w kuchni

Jest popularnym składnikiem wielu dań: ciast, deserów, przetworów, dań mięsnych. Kompot z rabarbaru wspaniale gasi pragnienie. Przy zastosowaniu kulinarnym, warto zwrócić uwagę na kolor rabarbaru, im bardziej jest czerwony, tym słodszy jest jego smak.

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.