Acerola wzmacnia odporność

Acerola wzmacnia odporność organizmu

Wszyscy wiemy, że od odporności organizmu zależy zdolność zwalczania różnorodnych infekcji. Osoby posiadające dużą odporność rzadko chorują, a jeżeli już, to infekcje mają przebieg bardzo łagodny.

Wpływ aceroli na odporność

Zdolność organizmu do zwalczania infekcji nie jest stałą wartością daną z góry. Wyrabiamy ją w organizmie różnymi sposobami. Przede wszystkim to odpowiednia dieta zapewniająca wszystkie niezbędne składniki. Kolejny warunek to aktywność fizyczna zapewniająca ogólną sprawność, w dalszej kolejności to nieprzegrzewanie organizmu, ograniczone stosowanie antybiotyków.

Acerola jest rośliną południowoamerykańską, najczęściej nazywaną wiśnią z Barbados, chociaż z wiśnią związana jest tylko kształtem. Acerola przede wszystkim jest największym źródłem naturalnej witaminy C. Żadna inna roślina nie zawiera jej tak dużo. Wystarczą 3 niewielkie owoce aceroli, by zapewnić organizmowi dobowe zapotrzebowanie na tą witaminę.

 Ekstrakt z owoców aceroli

fot. Acerola w proszku Sklep.kenayag.com.pl

Wiadomo, że witamina C jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na odporność. W okresie wzmożonych infekcji wirusowych i bakteryjnych ratujemy się przyjmowaniem zwiększonej dawki witaminy C i łykamy większe ilości tabletek. Należy jednak pamiętać, że witamina C pochodząca ze źródeł naturalnych jest znacznie łatwiej przyswajalna niż witamina syntetyczna w formie tabletek.

Trzeba jednak pamiętać, że witaminy C nie da się zażywać na zapas. Organizm nie jest przystosowany do jej gromadzenia, więc musimy przyjmować ją systematycznie, a dawki zwiększać tylko w okresie wzmożonych infekcji.

Acerola zawiera także prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę PP (niacynę), mikroelementy oraz białka i przeciwutleniacze. Z tego powodu odgrywa także ważną rolę w walce z wolnymi rodnikami i opóźnia proces starzenia organizmu.

Niestety acerola jest owocem nietrwałym i łatwo ulega zepsuciu. W stanie nieprzetworzonym swoje właściwości utrzymuje przez 3-5 dni, dlatego najczęściej dostępna jest w formie soku, sproszkowanego ekstraktu (można dodawać do jogurtu lub musli) lub tabletek z wyciągiem.