Kardamon – aromatyczna przyprawa usprawniająca trawienie

kardamon właściwościWieloletnia roślina, pochodząca z rodziny imbirowatych, wywodząca się z południowo-wschodniej Azji. Lubi wilgotne, tropikalne lasy, uprawiana jest między innymi w Indiach, na Cejlonie, Madagaskarze, w Kambodży, Gwatemali i Tanzanii.

Kardamon występuje w trzech odmianach: zielonej, czarnej i odmianie o nazwie Aframamum, spotykanej najczęściej na kontynencie afrykańskim.

Kardamon – wygląd, smak i zapach

Kardamon jest rośliną tropikalną, której okres dojrzewania wynosi 3 lata, po czym następuje okres owocowania. Owoce kardamonu stanowią skórzaste torebki, w których komorach znajdują się liczne niewielkie brunatne nasiona, odcinane przy zbiorze.

Ma intensywny, kamforowy zapach i ostry, korzenny smak.

Kardamon – właściwości zdrowotne

  • Wspomaga procesy trawienia, działa wiatropędnie, łagodzi niestrawność, przeciwdziała biegunkom i wzdęciom.
  • Ma pozytywny wpływ na żołądek, jest stosowany wspomagająco przy leczeniu zakażenia bakterią Helicobacter pylori i nieżytu żołądka.
  • Poprawia wchłanialność składników odżywczych z pożywienia, ułatwia trawienie białek.
  • Pobudza apetyt, zwiększając wydzielanie śliny i soków żołądkowych.
  • Wzmacnia organizm.
  • Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, jest pomocny przy bólach reumatycznych.
  • Działa przeciwwirusowo.
  • Działa uspokajająco, poprawia nastój, zwiększa koncentrację.
  • Przyspiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie.
  • Jest pomocny przy stanach zapalnych jamy ustnej i chorobach przyzębia, odświeża oddech.

Kardamon – zastosowanie w kuchni

Kardamon ma zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kuchni.

Może być atrakcyjnym dodatkiem do dań słodkich, mięsnych, zup, ryb, pasztetów, potraw ostrych, sosów, sałatek, ryżu, ciast, deserów, a także do kawy, herbaty, grzanego wina czy likierów. Jest popularną przyprawą w kuchni arabskiej, pasuje do wielu potraw orientalnych.

Kardamon jest drogą przyprawą, jednak już niewielka jego ilość nadaje wyrazistości mdłym potrawom.

Dostępny w postaci proszku lub całych ziaren, jednak wskazane jest przetrzymywanie go w ziarnach, a nawet w całych strączkach, gdyż po zmieleniu szybko traci smak. Pamiętajmy o szczelnym pojemniku i przechowywaniu w suchym, chłodnym miejscu.

Ziarna po wyciągnięciu z torebek rozgniatamy w moździerzu i sproszkowany dodajemy do potraw.

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.