Aromatyczne przyprawy na rozgrzanie

przyprawy rozgrzewająceIm chłodniej robi się za oknem, tym chętniej sięgamy po gorące, aromatyczne napoje. Sama gorąca herbata czy kawa to jednak nie wszystko. Jeśli chcemy jeszcze bardziej rozgrzać nasz organizm, doładujmy naszą dietę rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami. Nie tylko podniosą temperaturę, ale pomogą również w odchudzaniu i wzmocnią organizm, wspomagając w walce z wirusami.

Na jakie przyprawy warto szczególnie zwrócić uwagę?

Imbir

Przyprawa działająca bakteriobójczo, przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Zawdzięcza to swoim wyjątkowym składnikom, wśród których znajdziemy między innymi gingerol, geraniol czy zinferon, którym zawdzięcza swój zapach i lekko palący smak. Wspomaga trawienie, działa korzystnie na układ krążenia, pomaga przy bezsenności i migrenowych bólach głowy.

Możemy zaparzać go zamiast herbaty, dodawać do ciast i deserów, dań mięsnych, zup i koktajli.

Cynamon

Aromatyczna, korzenna przyprawa działa rozgrzewająco, antybakteryjnie, poprawia pamięć i koncentrację. Wspomaga proces odchudzania, jest pomocny przy problemach skórnych (np. trądziku), pomaga w walce z cellulitem.

Stanowi świetny dodatek do kawy, kakao czy czekolady, a także ciast, deserów, grzanego piwa i wina, owsianki czy potraw z mięsa wieprzowego.

Kardamon

Dodaje energii, wzmacnia organizm, pomaga zwalczać infekcje, działa antywirusowo. Ma korzystny wpływ na procesy trawienia, przyspiesza przemianę materii, zwiększa wydzielanie endorfin i pomaga przy problemach z potencją.

Stanowi świetny dodatek do ciast i deserów, kawy, czekolady, słodkich alkoholi, zup, dań mięsnych i rybnych.

Goździki

Działają antyseptycznie, przeciwbólowo, wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają organizm w zwalczaniu infekcji. Są pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych, działają korzystnie na układ krążenia, pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Można je stosować jako aromatyczny dodatek do herbaty, kawy, grzanego piwa i wina, dań mięsnych, deserów, ciast i likierów.

Gałka muszkatołowa

Usprawnia krążenie krwi, poprawia krążenie, przeciwdziała miażdżycy. Jest pomocna przy chorobach oskrzeli, a jeden z jej głównych składników, mirystycyna, jest stosowana do produkcji leków na potencję.

Gałkę możemy dodawać do dań mięsnych i rybnych, pasztetów, grzanego wina i piwa, dań warzywnych, pierników.

Chili

Działa rozgrzewająco, przyspiesza przemianę materii, łagodzi objawy infekcji wirusowych, ma działanie przeciwzapalne, jest też ważnym składnikiem profilaktyki nowotworowej.

Stanowi świetny dodatek do gorącej czekolady, ale możemy ją także dodawać do dań mięsnych, ryżu, potraw kuchni indyjskiej, aromatycznych sosów.

Nie musimy oczywiście stosować wszystkich przypraw codziennie. Warto jednak wzbogacać nimi często potrawy, nie tylko z korzyścią dla zdrowia, ale przede wszystkim dla wspaniałego, bogatego smaku dań.

 

Ewa Zawidzka

dietetyk w Poradni Dietetycznej Magia Zdrowia

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.