Dobre odżywianie a nasze zdrowie

Dobre odżywianie jest dobre dla zdrowiaChcąc zachować zdrowie i czuć się świetnie w każdym wieku należy zadbać o prawidłowe odżywanie. Organizm, który pracuje na odpowiednim paliwie, jest gotowy do czerpania z życia.

Woda w diecie

Dorosły człowiek powinien wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie. Czysta woda, zielona herbata, czy świeże, warzywne soki skutecznie nawodnią organizm. Należy pamiętać, że kawa odwadnia. Do espresso zamówmy więc szklaneczkę wody. Płyny powinniśmy przyjmować przez cały dzień, pijąc niewielkimi łykami. Po wysiłku fizycznym lub gdy jest gorąco, należy zadbać o większą dawkę napojów. Najlepiej wyrobić sobie nawyk noszenia butelki z wodą – wtedy nie zapomnimy o nawadnianiu.

Białko w diecie

Optymalna ilość białka w diecie dorosłego, zdrowego człowieka wynosi od 0,8 do 1g na każdy kg masy ciała. W naszym jadłospisie mięso powinno znaleźć się 3 razy w tygodniu – jest ono bowiem doskonałym źródłem aminokwasów. Rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste są równie ważne.

Ryba w diecie

Najzdrowsze są ryby morskie. Fosfor w nich zawarty działa korzystnie na nasz mózg. Kwasy omega -3 mają dobry wpływ na gospodarkę lipidową. Ryby są także źródłem białka. Warto włączyć je do diety i spożywać 1-2 razy w tygodniu. Więcej o roli ryb w diecie można znaleźć na stronie dietetyk.guru.

Ilość posiłków

Posiłki spożywane regularnie, o stałych porach usprawniają proces trawienia. Jedzmy od trzech do pięciu razy dziennie. Porcje na naszym talerzu powinny zaspokajać głód i sycić. Przejadanie się prowadzi do otyłości i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Unikajmy więc nadmiernego wypełniania talerza.

Owoce i warzywa

Jedzmy 5 porcji warzyw dziennie, dodając je do każdego posiłku. Koktajl ze szpinakiem na śniadanie, zupa kalafiorowa na lunch, sałatka z pomidorem jako dodatek do obiadu. Ilość potraw, które można przygotować ze świeżych warzyw, jest ogromna. Zawierają one cenne witaminy, sole mineralne i błonnik. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w surowych warzywach, natomiast jarzyny gotowane pod przykryciem na wolnym ogniu oddają do wody wszystko, co mają najlepsze. Taki bulion to zatem prawdziwa bomba witaminowa.

Owoce spożywajmy w mniejszej ilości. Najlepiej od rana do godziny 14. Dlaczego? Ponieważ zawarta w nich fruktoza obciąża wątrobę.

Odpowiednie paliwo dla naszego organizmu to posiłki przyrządzane zgodnie z zasadami zdrowego odżywania. Pamiętajmy o tym, gdy będziemy planować jadłospis dla nas i naszej rodziny.

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.