Włącz te przekąski do letniego menu! Są przepyszne!

naleśniki seroweWakacje i sezon urlopowy w pełni, a przecież jest to czas, kiedy zamiast codziennym obowiązkom, wolimy oddawać się błogiemu relaksowi. Właśnie po to został stworzony urlop! Dlatego Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, uczestniczka V edycji programu MasterChef, przygotowała przepisy na smaczne i proste w wykonaniu dania, które ucieszą nasze kubki smakowe, a przygotowanie ich nie „zabierze” tak cennego wolnego czasu.

Idealne w podróży…

Wakacje to wyjazdy, wyjazdy i jeszcze raz…wyjazdy! Na podróż warto zaopatrzyć się w przekąski, które będą smaczne, szybkie w przygotowaniu, ale też wytrzymają „trudy” dojazdu na miejsce wypoczynku.

…i idealne „na co dzień”

Przygotowane przez Sylwię Ładygę, blogerkę, ambasadorkę marki Serenada, przepisy, to również idealne propozycje do wykorzystania podczas letnich spotkań z przyjaciółmi albo kiedy mamy ochotę na coś prostego i pysznego. A kiedy niespodziewani goście zapukają do naszych drzwi, te przekąski będą „strzałem w dziesiątkę”!  Poniżej prezentujemy przepisy na przepyszną naleśnikową serową quessadilas z Radamerem oraz biszkopty serowe z dodatkami – brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!

Naleśnikowa serowa Quesadillas

Składniki:

Naleśniki:

•    mąka pszenna – 1 szkl
•    ser żółty Radamer Serenada – 100 g
•    jajko – 2 szt
•    woda – 1,5 szkl
•    sól

Farsz:

•    ser żółty Gouda Serenada – ok. 200 g
•    kukurydza – 100 g
•    czerwona fasola – 100 g
•    pieczony filet z kurczaka – 150 g

Sposób przyrządzenia:

Naleśniki:

Do mąki dodajemy starty ser, jajka, wodę oraz szczyptę soli i odrobinę oleju. Smażymy duże, grubsze naleśniki.

Całość:

Naleśniki obficie posypujemy startym serem, układamy kawałki pieczonego kurczaka, kukurydzę oraz warzywa i jeszcze raz posypujemy serem.
Przykrywamy drugim naleśnikiem, dociskamy i smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni (z dwóch stron) – tak, by ser się roztopił.

biszkopty seroweBiszkopty serowe

Składniki:

•    ser żółty Radamer Serenada – 200 g
•    duże jajko – 2 szt
•    jogurt grecki – 2 pełne łyżki
•    mąka pszenna – 2 pełne łyżki
•    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
•    sól, pieprz, papryka ostra

Dodatki:

•    ser biały Beesyr Serenada (grecki ser owczy)- ok. 150 g
•    rzodkiewka – 3-4 szt
•    wędzona ryba np. makrela lub inna ulubiona – 1 szt
•    świeże zioła: szczypiorek, pietruszka
•    kiełki rzodkiewki, kiełki jarmużu
•    sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ser żółty trzemy na drobnych oczkach,  dodajemy jajka, jogurt grecki, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Smażymy niewielkie placuszki/ biszkopty na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np.
•    pastą z makreli (ser biały grecki owczy + wędzona ryba , sól, pieprz, świeży szczypiorek)
•    pastą z rzodkiewki (ser biały grecki owczy + rzodkiewka, sól, pieprz, natka pietruszki, kiełki)

Smacznego!

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.