Jagoda goji – z czym się ją je?

Jagody GojiMała, pomarszczona czerwona „rodzynka”, coraz częściej spotykana na sklepowych półkach to osławiona w świecie dietetyków i fanów zdrowego żywienia jagoda goji. Czym jest i „ z czym się ją je”?

Czerwona jagoda - jagody goji to owoce rośliny występującej na terenie Chin, Tybetu i Mongolii, mowa o krzewie kolcowoju pospolitego. Niezwykle uznawana przez ludność krajów azjatyckich, używana w medycynie naturalnej, obecna w pożywieniu, ma niesamowicie wiele właściwości wpływających dobroczynnie na organizm ludzki.

Warte zauważenia jest, iż jagody goji zajmują zaszczytne pierwsze miejsce w rankingu  żywności ziołowej, opracowanym przez Tradycyjną Medycynę Chińską. Od około 3000 lat są obecne w medycynie naturalnej jako lek na wiele chorób. I w tym przypadku nie sprawdzi się powiedzenie, że co jest do wszystkiego, to jest do niczego – owoce goji to naprawdę niesamowity produkt, działający wszelako na organizm ludzki.

Spożywając owoce goji pomożesz wyregulować prace swojego serca, uregulujesz ciśnienie krwi, poziom cholesterolu. Cieszą się one niezwykłym powodzeniem wśród ekspertów żywienia i dietetyków, którzy wspominają niejednokrotnie o ich działaniu wspomagającym odchudzanie; zawierają one w sobie bogactwo cennych da organizmu składników odżywczych, dużą zawartość białka, a przy tym niską kaloryczność, co jest wręcz niezbędne podczas procesu  chudnięcia.

Owoce goji zawierają bardzo wiele aminokwasów, a także niezbędnych pierwiastków: dużo żelaza, cynku, wapna, miedzi, antynowotworowy german. Są źródłem niesamowitych ilości witaminy C, E, witamin z grupy B. Zawierają więcej żelaza niż szpinak, więcej karotenu niż marchew! Jagody goji są znane ze swoich właściwości poprawiających wzrok – zawiera luteinę i zeaksantynę, których nie jest w stanie wytworzyć ludzki organizm, a które są niezbędne do procesu poprawy jakości wzroku.  

Na rynku owoce goji możemy otrzymać w różnych formach: począwszy od suplementów, których głównym składnikiem są owoce goji, przez soki z tych owoców, napary do przygotowywania herbatek ( szczególnie polecane przy problemach trawiennych!), Az do najbardziej rozpowszechnionych suszonych owoców, które doskonale sprawdza się jako dodatek do mussli czy składnik koktajli.

Po takiej dawce informacji nie dziwi akt, iż są uznawane za jedne z najbardziej pożytecznych pożywień świata. Więcej o właściwościach tych owoców przeczytasz i dowiesz się na www.topsylwetka.pl.

Oceń artykuł:
( 2 Głosów )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.