Dieta zgodna z grupą krwi i jej wpływ na zdrowie

Dieta zgodna z grupą krwi

Już w starożytności uważano, że “Jesteś tym, co jesz” (prawdopodobnie twierdził tak Hipokrates), a rzymski myśliciel Lukrecjusz wystosował tezę, iż ”to co żywnością jest dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego”.

Grupa krwi a dieta

Obie teorie zyskały na wartości i zostały poparte odkryciem austriackiego lekarza i naukowca – dr Karla Landsteinera. W 1930 roku otrzymał on Nagrodę Nobla za odkrycie grup krwi. To odkrycie umożliwiło mu także określenoie, w jaki sposób poszczególne grupy krwi oddziaływują na siebie, czyli dlaczego nie każdy może być dla każdego dawcą krwi. Wiąże się to z przeciwciałami, które są obecne w niektórych grupach krwi i ich zdolnością do łączenia, czyli aglutynacji. Jest to ponadto ważne w odniesieniu do naszej diety, iż żywienie działa na daną grupę krwi tak samo jak przeciwciała – ta sama żywność może zatem jednym grupom bardzo szkodzić, a dla innych być wręcz lekarstwem.

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi pozwala łatwiej uzyskać i zachować odpowiednią wagę ciała, usuwa toksyny z organizmu i oczyszcza krew z niebezpiecznych związków, a dodatkowo pomaga zmniejszyć dolegliwości metaboliczne. Odpowiednie żywienie reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie, polepsza działanie systemu immunologicznego, dzięki czemu unikniemy wielu schorzeń, a także uzyskamy pomoc w walce z wieloma chorobami tzw. “cywilizacyjnymi”. Dieta zgodna z grupą krwi dodaje nam więcej energii. Dla każdej z grup krwi zostały opracowane plany żywieniowe, podzielone na 16 grup. Poniższe zestawienie opracowano na podstawie książki: „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” autorstwa Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney.

Dieta zgodna z grupą krwi A

Według wielu teorii odżywianie osób z grupą krwi “A” powinno być oparte na dietach wegetariańskich. W diecie powinny znaleźć się produkty, które podnoszą odporność, gdyż takie osoby są bardziej podatne na infekcje. Menu powinno być bogate w białko roślinne i ubogie w nasycone kwasy tłuszczowe. Mięso jest tutaj niewskazane, gdyż jest wolno trawione, przez co odkłada się w postaci tłuszczu, a dodatkowo sprawia, że osoby z tą grupą mogą czuć się sennie. Osoby z grupą krwi „A” wolniej trawią także nabiał. Osoby te są podatne na choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca czy cukrzycę.

Dieta zgodna z grupą krwi B

Dieta zgodna z grupą krwi “B” powinna być zrównoważona i urozmaicona. Osoby z grupą krwi “B” mogą spożywać zarówno produkty mięsne jak i te pochodzenia roślinnego. Jadłospis dla tej grupy jest najmniej restrykcyjny, powinien jednak być bardzo zróżnicowany, aby organizm mógł działać prawidłowo. Osoby te posiadają stosunkowo silny układ odpornościowy, jednak charakteryzujący się niską odpornością na wirusy. Z tego względu często chorują na alergie, choroby nerek, choroby układu krążenia, zaburzenia centralnego układu nerwowego czy chroniczne zmęczenie.

Dieta zgodna z grupą krwi AB

Grupa krwi “AB” występuje dosyć rzadko. Powstała z połączenia grup “A” i “B” dlatego w  teorii uważa się, że wskazania co do odżywiania dla osób z grupą krwi “A” oraz osób z grupą krwi “B” są także odpowiednie dla osób z grupą “AB”. Powinno się wykluczyć z diety produkty najbardziej niewskazane dla obu grup, ale grupa „AB” moze np. spożywać mięso (w małych ilościach) oraz pomidory, które działają wręcz leczniczo, a są wysoce niewskazane dla grupy “A”. Osoby z tą grupą krwi posiadają słaby układ odpornościowy, ale są za to najbardziej przystosowane do zmieniających się warunków współczesnego środowiska. Często występujące choroby w tej grupie to: choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia.

Dieta zgodna z grupą krwi 0

Grupa “0” to najstarsza grupa krwi – dieta powinna zatem opierać się o produkty wysokobiałkowe, oparte na białkach zwierzęcych. Osoby z grupą krwi “0” są szczególnie podatne na wszystkie choroby wirusowe, ponadto często zapadają na artretyzm, zapalenia stawów, alergię i astmę, cierpią na zaburzenia krzepnięcia krwi oraz mogą mieć problemy z tarczycą. Przez niewłaściwą pracę tarczycy często mogę mieć trudności z utrzymaniem właściwej wagi ciała oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie. Osoby z tą grupą najłatwiej trawią produkty mięsne oraz ryby, natomiast produkty zbożowe i mleczne zakłócają ich metabolizm.

Produkty wskazane dla grup krwi

Kategorie żywności

Grupa “A”

Grupa “B”

Grupa “AB”

Grupa “0”

Mięso i drób

zalecana eliminacja produktow mięsnych

baranina, dziczyzna, jagnięcina, królik

baranina, indyk, jagnięcina, królik

baranina, cielęcina, jagnięcna, mięso jelenia, serca, wątroba, wołowina

Ryby i owoce morza

dorsz, karp, łosoś, makrela pstrąg (tęczowy, morski), sardynka, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, ryby nie wędzone

dorsz, flądra, łosoś, jesior, kawior, makrela, szczupaki, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, sola

tuńczyk, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg (tęczowy, morski), sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk

okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sola, szczupak, śledź, tuńczyk

Jaja i nabiał

mleko sojowe, ser sojowy

mleko owcze, ser ricotta, chude mleko, ser mozzarella, jogurt, ser owczy, serek wiejski, ser feta, kefir

kwaśna śmietana, ser feta, kefir, ser ricotta, jogurt, serek wiejski, ser mozzarella, mleko owcze, ser owczy

nie ma wskazanych, ponieważ należy ograniczyć ich spożycie

Oleje i tłuszcze

oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej z soi

olej z oliwek

olej z oliwek

olej z oliwek, olej z siemienia lnianego

Orzechy i pestki

masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni

większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B

kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych

pestki dyni, orzechy włoskie

Fasola i inne strączkowe

strączkowe czerwone, zielone

fasola czerwona, soja, fasolka nerkowata

fasola czerwona, soja, fasolka czerwona, soczewica zielona

fasola pinto, groch “czarne oczko”

Przetwory zbożowe

amarant, gryka, kasza

orkisz, otręby owsiane, otręby ryżowe, proso

orkisz, otręby ryżowe, otręby owsiane, owsianka, proso

brak, zaleca się całkowicie je wyeliminować

Chleb i grzanki

wafle ryżowe, chleb z mąki sojowej, chleb z kiełków pszenicy

chleb ezechiela, chleb esseński, chleb z brązowego ryżu, proso

chleb esseński, chleb z kiełków pszenicy, chleb ezechiela, chleb z mąki sojowej, chleb z brązowego ryżu, 100% chleb żytni

chleb ezechiela, chleb esseński

Ziarna i makarony

gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies

mąka z owsa, mąka ryżowa

dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, z mąki owsianej, ryżowej, żytniej, ryż biały, brązowy

nie ma ziaren i makaronów wskazanych dla tej grupy krwi

Warzywa

botwinka, brokuły, cebula (czerwona, żółta), dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak

bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, gorczyca, kapusta (biała, chińska, czerwona), marchewka, pietruszka, papryka (zielona, żółta, czerwona, jalapeno), słodkie ziemniaki, kalafior, pasternak

botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta kiełki lucerny, por, pasternak, karczoch, seler, okra, słodkie ziemniaki, kiełki lucerny, pietruszka, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, tofu

boćwina, brokuły, cebula (czerwona, żółta), dynia, chrzan, cykoria, rzepa, czosnek, karczoch, wodorosty, kapusta, mniszek lekarski, słodkie ziemniaki, pasternak, czerwona papryka, pietruszka, por, jarmuż, sałata rzymska, kalarepa, szpinak

Owoce

ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi (suszone, świeże), grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina

czarne winogrona, ananas, śliwki (zielone, czerwone, ciemne), papaja, winogrona, jeżyna, banan

figi świeże, wiśnia, ananas, cytryna, figi suszone, żurawina, grejpfrut, winogrona (czerwone, czarne, zielone), śliwki (zielone, czerwone), malino-jeżyna

figi świeże, śliwki (zielone, czerwone, ciemne, suszone), figi suszone,

Soki i napoje

sok z marchwi, sok grejpfrutowy, sok z ananasa, sok z moreli, sok z ciemnej wiśni, sok z selera, woda (z cytryną), sok z suszonej śliwki, sok z winogron

sok z żurawiny, sok z winogron, sok z kapusty, sok z papai, sok z ananasa

sok z winogron, sok z selera, sok z papai, sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi

sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki

Przyprawy

czosnek, imbir, melasa, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari

curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka

curry, chrzan, czosnek, pietruszka

curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka

Inne dodatki

musztarda

przyprawy są zasadniczo obojętne

z powodu podatności tej grupy na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych

z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukruu np: musztarda, majonez

Herbatki ziołowe

aloes, echinacea, rumianek, głóg, owoc dzikiej róży, kozieradka pospolita, lucerna, łopian, waleriana, dziurawiec, zielona herbata, imbir, żeń-szeń

owoce dzikiej róży, imbir, mięta pieprzowa, lukrecja, liście malin, szałwia, żeń-szeń, pietruszka

liście truskawek, owoc dzikiej róży, echinacea, głóg, łopian, imbir, zielona herbata, żeńszeń, rumianek, lucerna

owoc dzikiej róży, chmiel, papryka, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, śliski wiąz, pietruszka

Używki

czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa

zielona herbata

kawa, herbata zielona

woda gazowana

 

Produkty niewskazane dla grup krwi

Kategorie żywności

Grupa “A”

Grupa “B”

Grupa “AB”

Grupa “0”

Mięso i drób

baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczka, królik, kuropatwy, serca, szynka, wątróbka, wieprzowina, wołowina

bekon, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, przepiórka, serca, szynka, wieprzowina

bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, przepiórki, serc, wieprzowina, wołowiny

bekon, gęś, wieprzowina

Ryby i owoce morza

flądra, halibut, homary, kalmar, kawior, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuka, mule, ostrygi, ośmiornica, raki, sardela, skrzydelnika, suma, śledzie, tuńczyk, węgorz

homary, ostrygi, ośmiornica, raki, kraby, kreweteki, łosoś wędzony, małże, sardela, ślimaki, węgorz

flądra, halibut, homary, kraby, kreweteki, łosoś wędzony, małże, okonie, ostrygi, ośmiornice, raki, sardele, śledzie (marynowanego), węgorz

kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledź marynowany

Jaja i nabiał

mleko w każdej postaci (także lody), masło, maślanka, ser brie, camembert, gouda, serek wiejski

ser blue

masło, maślanka, tluste mleko, ser blue, brie, camembert, parmesan

mleko, jogurty, kefir, kozie mleko, maślanka 

Oleje i tłuszcze

olej kukurydziany, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy

olej kukurydziany, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej canola

olej kukurydziany, olej słonecznikowy, olej sezamowy

olej bawełniany, olej kukurydziany

Orzechy i pestki

orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe

masło sezamowe (tahini), orzechowe, z orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechy pistacjowe, mak, pestki dyni, pestki słonecznika

masło sezamowe, orzechy laskowe, mak, pestki dyni, pestki słonecznika

mak, masło z orzechów ziemnych, orzechy nerkowca, pistacjowe, ziemne

Fasola i inne strączkowe

fasola nerkowata, fasola czerwona

soczewica (zielona, czerwona), fasola czarna, “czarne oczko”, pinto

groszek „czarne oczko”, fasola (czarna, nerkowata)

fasola (czarna, nerkowata), soczewica (czerwona, zielona)

Przetwory zbożowe

kiełki pszenicy, otręby z pszenicy, pszenica, skrobia, ziemniaki

amarant, gryka, jęczmień, pszenica, kukurydza, żyto

gryka, kukurydza

kiełki pszenicy, owies, mąki zbożowa, kukurydza

Chleb i grzanki

pieczywo z otrębami pszennymi, chleb (pszeniczny, wieloziarnisty), chleb z mąki durum, pumpernikiel

pieczywo kukurydziane, chleb (pszeniczny, wieloziarnisty, żytni), mąka durum

pieczywo kukurydziane

pieczywo z otrębami owsa, pszenicy, chleba z kiełków pszenicy, wieloziarnistego, grzanek, kukurydzianego, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pumpernikiel

Ziarna i makarony

makaron ze szpinaku, mąka biała i pełnopszenna

dziki ryż, gryka, makaron z karczocha, mąka couscous, mąka glutenowa, mąka jęczmienna, mąka pszenna, mąka pszenna bulgur, mąka żytnia, pszenna mąka durum

makaron z karczocha, kasza gryczana

mąka pszenna, makaron ze szpinaku, mąka couscous, graham, z kiełków pszenicy, z owsa, każda mąka pszenna

Warzywa

pieczarki, bakłażan, kapusta (biała, chińska, czerwona), oliwki, pomidory, ziemniaki, papryka (żółta, zielona, czerwona)

awokado, dynia, karczoch, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewki, tofu

awokado, karczoch, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki czarne, papryka (czerwona, zielona, żółta, jalapeno), rzodkiewki

awokado, bakłażan, biała kapusta, ziemniaki, brukselka, kapusta (chińska, czerwona), czerwone ziemniaki, oliwki, gorczyca, kalafior, lucerna, pieczarki, kukurydza

Owoce

banany, mandarynki, mango, melony, orzech kokosowy, pomarańcze, rabarbar

granat, opuncja, orzechy kokosowe, rabarbar

banany, mango, gruszki, granaty, guawa, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar

figi, jeżyny, mandarynki, melon, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar, truskawki

Soki i napoje

sok pomarańczowy, sok pomidorowy, sok z papai

sok pomidorowy

sok pomarańczowy

soki jabłkowe, sok z kapusty, napoje i soki pomarańczowe

Przyprawy

kapary, ocet z jabłek, winny, pieprz (każdy rodzaj), żelatyna

cynamon, pieprz, pieprz (czarny i biały), skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, tapioka, żelatyna

anyż, kapary, ocet (balsamiczny, z jabłek, winny), pieprz (każdy rodzaj), słód jęczmienny, tapioka, żelatyna

cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet (z jabłek, winny) pieprz biały, pieprz czarny, wanilia

Inne dodatki

ketchup, majonez, sos Worcestershire

ketchup

ketchup, marynaty, relish, sos Worcestershire

ketchup, marynaty

Herbatki ziołowe

cayenne, kociomiętka, rabarbar, szczaw

aloes, chmiel, dziewanna, kozieradka pospolita, lipa, podbiał, rabarbar

aloes, chmiel, dziewanna, kozieradka, lipa, rabarbar, senes

aloes, dziurawiec, echinacea, lucerna, łopian, podbiał, rabarbar, szczaw

Używki

coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwo

coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane

coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane

coca-cola, czarna herbata, kawa, likiery destylowane, napoje gazowane

Autor: Natalia Mielicka