Zdrowe żywienie

Oceń artykuł:
( 1 Głos )

zdrowe przekąskiKanony zdrowego odżywiania traktują podjadanie jako jeden z grzeszków. Podobno właściwie zbilansowana dieta, odpowiednia ilość posiłków i niezbyt długie przerwy chronią nas przed podjadaniem. No właśnie, podobno. Nie zamierzamy oczywiście nikogo namawiać do niezdrowego trybu życia ;-) Ale co zrobić, kiedy ogarnia nas taka ogromna, obezwładniająca ochota na schrupanie czegoś „w międzyczasie”? Z czystym sumieniem możecie wybrać coś z naszych propozycji.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 3 Głosów )

dietetykDieta nie zawsze kojarzy się nam pozytywnie. Często dochodzi również do takiej sytuacji, że mimo usilnych prób wytrwania na diecie, ciągłych ćwiczeń, zamiany windy na schody i porzucenia samochodu na rzecz spaceru, nic się nie zmienia. Nadprogramowe kilogramy, których chcemy się pozbyć, nie znikają, a my czujemy frustrację. Zazwyczaj właśnie wtedy zaczynają się poszukiwania odpowiedniej osoby, która będzie w stanie pomóc w dobraniu odpowiedniej diety.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 4 Głosów )

kolana dietaKiedy kończy się okres zimowy, a czas wskoczenia w strój kąpielowy nadchodzi nieuchronnie, pojawia się konieczność szybkiego zwiększenia aktywności fizycznej. Jeśli w czasie zimy ćwiczyliśmy sumiennie, to przyspieszenie na ogół przebiega dość płynnie. Gorzej, jeśli dużą część zimy spędziliśmy na kanapie. Nagłe, intensywne ćwiczenia mogą spowodować powstawanie kontuzji, zwłaszcza jeśli nie przygotowaliśmy stopniowo organizmu do zwiększonego wysiłku. Częścią ciała, która najmocniej „obrywa” w takich sytuacjach, są nasze kolana.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

siemie lnianeLen jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jego kwiaty mają charakterystyczną błękitną barwę, a owoc stanowi torebka wypełniona nasionami – siemię lniane.

Nasiona lnu zawierają kwas linolenowy i linolowy, witaminę E, wit. B1, wit. B6, kwas foliowy, śluz, fitosterole, proteiny oraz szereg mikro- i makroelementów. Sprawia to, że siemię lniane od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Jagody GojiMała, pomarszczona czerwona „rodzynka”, coraz częściej spotykana na sklepowych półkach to osławiona w świecie dietetyków i fanów zdrowego żywienia jagoda goji. Czym jest i „ z czym się ją je”?

Czerwona jagoda - jagody goji to owoce rośliny występującej na terenie Chin, Tybetu i Mongolii, mowa o krzewie kolcowoju pospolitego. Niezwykle uznawana przez ludność krajów azjatyckich, używana w medycynie naturalnej, obecna w pożywieniu, ma niesamowicie wiele właściwości wpływających dobroczynnie na organizm ludzki.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

sałatka przyprawyZnane od setek lat, odpowiadają w kuchni za wyjątkowy smak potraw, także sałatek. Zioła są bowiem składnikami dressingów, które decydują o charakterze warzywnych kompozycji. Dzięki nim połączenie dobrze nam znanych warzyw czy owoców może stać się wykwintnym daniem. Oprócz dobrze z nami już zaprzyjaźnionych bazylii czy majeranku, odkryjmy tej wiosny kolejne aromatyczne zioła: trybulę, gorczycę, biały pieprz. Jednocześnie nie zapomnijmy o niezastąpionych oregano i tymianku.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.