Domowe sposoby na sprzątanie kuchni

kuchnia Najważniejszym pomieszczeniem w domu bądź mieszkaniu niezmiennie pozostaje kuchnia. To w niej spędzamy nawet kilka godzin dziennie, przygotowując i spożywając posiłki. Jest to miejsce, któremu należy się szczególna dbałość o czystość oraz porządek. Podobnie jak w przypadku łazienki tak i tutaj, w kuchni, do sprzątania warto stosować naturalne środki, które skutecznie i szybko poradzą sobie z różnego rodzaju zabrudzeniami.

Jak wyczyścić kuchnię naturalnymi sposobami? Oto sprawdzone sposoby

Piekarnik

  • Aby skutecznie pozbyć się brudu z piekarnika warto sięgnąć po 3 łyżki boraksu, 1/4 szklanki octu, 2 szklanki gorącej wody, 1/8 szklanki płynu do mycia naczyń oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki, poza sodą oczyszczoną, należy wymieszać ze sobą w butelce ze spryskiwaczem, po czym spryskać całą powierzchnię piekarnika, a jego ścianki posypać sodą. Na koniec ponownie naprowadzić na piecyk mieszankę z butelki i po kilku minutach, dokładnie umyć.
  • Kolejnym dobrym rozwiązaniem na wyczyszczenie piekarnika będzie soda, płyn do mycia naczyń oraz woda. Spryskiwacz należy napełnić wodą oraz spryskać obficie całą powierzchnię piecyka, a następnie posypać sodą oczyszczoną i pozostawić na noc. Kolejnego dnia należy zetrzeć sodę, a wraz z nią cały nagromadzony brud. Warto pamiętać również o tym, żeby na koniec przy pomocy gąbki nasączonej płynem do naczyń oraz wodą, usunąć też przypalony tłuszcz.
  • By przywrócić błysk piekarnika można również użyć wody, sody oczyszczonej i 1/3 szklanki soli stołowej. Pierwszym krokiem jest spryskanie pieca wodą i zmieszanie ze sobą sody z solą. Mieszanką należy posypać piekarnik i spryskać ponownie wodą. Zostawić na noc, a kolejnego dnia umyć ciepłą wodą z płynem.
  • By pozbyć się brudu z kratki piekarnika, warto włożyć ją do większego worka plastikowego, zalać amoniakiem i zawiązaną odstawić na noc. Chronić przed dziećmi i zwierzakami! Następnego dnia należy wyszorować kratkę ciepłą wodą z płynem.

Zmywarka

To urządzenie jest często nieodzowną częścią kuchni i choć wyręcza nas w myciu naczyń, samo również potrzebuje gruntownego wyszorowania od czasu do czasu. Zamiast uciekać się do sztucznych płynów, warto sięgnąć po te naturalne.

  • Soda oczyszczona i ocet. To mieszanka niezwykle skuteczna w walce z brudem. Jedną  szklankę octu należy wlać do pojemnika, a drugą na dno zmywarki. Soda natomiast powinna znaleźć się w miejscu przeznaczonym na tabletkę. Filtr warto włożyć na 30 minut do słoika z octem, a wszelkie elementy możliwe do wyjęcia, umyć w zlewie za pomocą płynu do naczyń.
  • By nadać zmywarce przyjemny zapach warto połączyć olejek z drzewa herbacianego, olejek lawendowy z 2 łyżeczkami boraksu, 2 łyżkami octu oraz szklanką wody. Mieszankę należy wlać do butelki ze spryskiwaczem i stosować codziennie. Można również poukładać na półkach zmywarki plastry cytryny bez pestek i włączyć krótki program. Ten zabieg da podwójny efekt. Woń będzie unosiła się w powietrzu, a powierzchnie naczyń będą gładsze.
  • Warto przede wszystkim pamiętać o codziennym czyszczeniu zmywarki. Wystarczy po skończonej pracy urządzenia zostawić jego drzwiczki otwarte, zapewni to łatwiejszy przypływ powietrza do wnętrza. Ten prosty trik usprawni też pracę urządzenia, gdyż we wnętrzu nie zatrzymywana jest para wodna.

Lodówka

Regularne mycie lodówki to sprawa bardzo istotna. Zaniedbanie w tej kwestii może prowadzić do wielu chorób. By ustrzec się przed niebezpieczeństwami, warto poznać domowe sposoby na czyszczenie chłodziarki.

  • Żeby umyć lodówkę trzeba ją wcześniej opróżnić. Następnie wyciągnąć z niej wszystkie szuflady. Kolejno należy oczyścić ją z wszelkich okruszków. Dopiero tak przygotowaną chłodziarkę można umyć od samej góry aż do dołu. Do jej czyszczenia warto użyć zmieszanej ze sobą soli, octu oraz sody. Mieszanką należy nasączyć gąbkę i umyć wszystkie części lodówki. Można również zamiast octu wybrać sodę oczyszczoną. Po zakończeniu sprzątania chłodziarki warto poświęcić kilka chwil na dokładne przeglądnięcie jej zasobów i odrzucić produkty przeterminowane. Ten ostatni zabieg warto powtarzać mniej więcej raz w ciągu tygodnia.
  • Aby otwierając lodówkę cieszyć się przyjemnym zapachem, warto na jednej z półek ustawić pojemnik z sodą oczyszczoną.

Blaty kuchenne

To kolejna powierzchnia, która szybko się brudzi. Do jej wyczyszczenia świetnie sprawdzi się ocet i woda. Wystarczy polać mieszanką blat oraz płytę grzewczą i przetrzeć dwukrotnie ręcznikiem papierowym. Do kuchennego blatu drewnianego nie należy jednak używać wody, a jedynie chronić, by zaraz po zachlapaniu wytrzeć powierzchnię do sucha, w innym przypadku blat napęcznieje. Gdy na drewnie pojawi się niechciane odbarwienie np. w kształcie koła, warto nałożyć na plamę mieszankę z soli i oliwy z oliwek, po czym zostawić na 3 godziny.

Kuchenny zlew

Zabierając się za czyszczenie zlewu pierwszym krokiem będzie jego opróżnienie. Następnie należy spłukać go wodą i obsypać sodą oczyszczoną. Zostawić na 5 minut. Po ich upływie niezbędne będzie wyczyszczenie zlewu szorstką stroną kuchennego zmywaka. Należy tę czynność wykonać bardzo dokładnie, a po niej polać octem cały zlew i zatkać go na 15 minut. Ostatnim krokiem będzie umycie go nie tylko za pomocą gąbki, ale także szczoteczki do zębów, która pomoże w czyszczeniu trudno dostępnych miejsc oraz spłukanie zlewu wodą. Warto też na koniec natrzeć zlew plasterkiem cytryny co nada mu połysk,  uwolni od bakterii i odświeży zapach.

 

Agnieszka Miśkowiec

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.