Wielofunkcyjna rozpałka do grilla

Jak rozpalić grill i przyządzisz pyszne szaszłyki?Sezon na grillowanie rozpoczyna się w okolicach długiego majowego weekendu. Wtedy też większym zainteresowaniem zaczynają cieszyć się różne grillowe akcesoria: rozpałki do grilla, patyczki do szaszłyków, ruszty do mięs i do ryb czy zestawy sztućców.

Grillowanie jest sztuką, która wymaga umiejętności wspomaganych przez grillowe gadżety. Sekretem udanego grilla jest opanowanie do perfekcji obróbki mięsa. Grillowe akcesoria, dobra marynata, odpowiednia temperatura i czas smażenia zagwarantują wspaniałą ucztę.

Szybki posiłek dzięki rozpałce do grilla

Największy problem sprawia przeważnie rozpalenie węgla lub brykietu, na którym ma się smażyć mięso. Dzięki rozpałce do grilla o wiele łatwiej jest rozpocząć grillowanie. Najwygodniej jest używać podpałki w płynie. Najpierw trzeba ułożyć węgiel lub brykiet w palenisku, a potem polać go rozpałką. Należy odczekać chwilę aż produkt dobrze wsiąknie. Po kilku minutach trzeba ostrożnie podpalić węgiel. Mięso można położyć na grillu dopiero wtedy, gdy węgiel lub brykiet dobrze się rozpalą, a temperatura osiągnie odpowiedni poziom. Przed rozpoczęciem smażenia należy odczekać chwilę, by podpałka odparowała i nie zmieniała smaku potraw. Aby tego uniknąć można też zdecydować się na zakup parafinowej rozpałki do grilla z oferty - http://organika.com.pl/produkt/preparaty-dla-domu-i-ogrodu/kominek/parafinowa-rozpalka-do-grilla/, która nie zmienia smaku potraw i zapobiega nadmiernemu dymieniu. Podpałka jest uniwersalna i doskonale sprawdza się także przy rozpalaniu kominków.

Rozpalanie w kominku z pomocą podpałki do grilla

Wieczory przy kominku pozwalają się odprężyć i odpocząć. W kominku trzeba jednak najpierw napalić i w tym zadaniu pomoże rozpałka do grilla. Ten uniwersalny produkt przyda się nie tylko latem, podczas grillowania, ale także zimą i w chłodniejsze jesienne wieczory. Dzięki parafinowej podpałce napalenie w kominku zajmie tylko chwilę. Wystarczy przygotowane drzewo polać płynem, poczekać aż produkt wsiąknie w kawałki drewna, by po paru minutach je podpalić. Podpałka nie dymi, a jej zapach jest neutralny, co jest szczególnie istotne przy używaniu produktu w zamkniętych pomieszczeniach. Kolejnym zastosowaniem rozpałki do grilla jest rozpalanie w piecu na drzewo lub węgiel drzewny. Dzięki niej nie trzeba męczyć się z gazetami czy gałązkami. Wybierając się na ognisko, także można skorzystać z tej rozpałki, szczególnie gdy drzewo jest wilgotne i nie chce się podpalić.

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.