Zdrowe ciało i umysł

Oceń artykuł:
( 1 Głos )

czosnek właściwościRoślina stosowana w celach leczniczych i kulinarnych już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Znana jest też pod nazwą czosnku właściwego lub czosnku zwyczajnego. Jej pochodzenie to głównie środkowa Azja, aktualnie jest uprawiany na całym świecie.

W Egipcie był podawany niewolnikom w czasie budowy piramid, aby nie tracili sił, Grecy natomiast dawali go atletom w czasie olimpijskich potyczek.

Lotne związki siarki, które wydzielają się podczas rozdrabniania czosnku i których zapach jest tak charakterystyczny, odpowiadają za większość jego właściwości leczniczych.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

żelazo właściwościJest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu w organizmie, więc w praktyce niezbędnym do życia. Odgrywa ważną rolę w reakcjach biochemicznych organizmu, jest konieczny do produkcji hemoglobiny, która jest składnikiem krwinek czerwonych oraz mioglobiny, będącej elementem tkanki mięśniowej. W organizmie człowieka, ważącego średnio 70kg jest ok. 4-5g żelaza, z czego 60-70% występuje w hemoglobinie, 11-14% w mioglobinie, pozostała ilość jest składnikiem enzymów. Organizm człowieka czerpie żelazo głównie z rozpadu krwinek czerwonych (w 80%), a  resztę z zapasów i produktów spożywczych.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

rumianek właściwościRoślina używana w celach leczniczych już w starożytnym Egipcie, gdzie uznawana była za roślinę świętą. Znany jest również pod nazwami: rumianek pospolity, rumianek lekarski czy rumianek polny. Stosowany jako herbatka rumiankowa ma delikatny smak i przyjemny aromat, a przy okazji wspomaga nasze trawienie.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

magnez właściwościMagnez jest pierwiastkiem niezbędnym dla właściwego funkcjonowania mózgu, układu mięśniowego i nerwowego. Jego ilość w organizmie człowieka wynosi 25 – 30g, z czego więcej niż połowa występuje w tkance kostnej, a mniej więcej 40% w mięśniach i tkankach miękkich. Około 1% magnezu znajduje się w płynach międzykomórkowych.

Więcej…
Oceń artykuł:
( 1 Głos )

czarna porzeczka właściwościCzarna porzeczka, zwana inaczej smrodynią, pochodzi z Europy Północnej, gdzie wykorzystywana była do celów leczniczych już w XI wieku. Obecnie w stanie naturalnym spotkać ją można w centralnej i wschodniej Europie, ale uprawia się ją również w klimacie umiarkowanym.

Specyficzny zapach porzeczki to zasługa olejków eterycznych i fitoncydów (środków niszczących drobnoustroje), a cierpki smak powodują garbniki i antocyjany.

Więcej…
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.