Domowe preparaty na kaszel

kaszel naturalnieOkres jesienno - zimowy to czas wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. Często towarzyszy im uporczywy kaszel, który utrudnia funkcjonowanie za dnia i nie daje spać w nocy. Szukając pomocy, nie musimy zdawać się jedynie na gotowe syropy z apteki. Natura dostarcza nam wielu substancji, które szybko i skutecznie pomogą uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Poniżej przedstawiamy kilka preparatów, do których składniki warto mieć pod ręką w sezonie przeziębieniowym.

Syrop z cebuli na mokry kaszel

2 duże cebule kroimy w plastry lub ucieramy, dodajemy 5 łyżek płynnego miodu i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po łyżce (dorośli) lub łyżeczce (dzieci). Syrop przechowujemy w lodówce.

Okłady z miazgi ziemniaczanej

2-3 ziemniaki gotujemy w łupinach na miękko, rozgniatamy na papkę i kładąc ją gorącą na tkaninę, robimy kompres na klatce piersiowej. Okład trzymamy do wystygnięcia, warto dokładnie przykryć się ciepłą kołdrą.

Cukierki na kaszel

Szklankę cukru rozpuszczamy w ½ szklanki wody, dodajemy łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonego imbiru i ¼ łyżeczki mielonych goździków. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i wlewamy do foremek na lód. Gdy cukierki zastygną, wyciągamy je z pojemnika i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Przeciwkaszlowy i wykrztuśny syrop z babki lancetowatej

Do 100g rozdrobnionych liści babki dodajemy 100 ml przegotowanej, ostudzonej wody i miksujemy lub mielimy w maszynce. Odciśnięty sok przesączamy, dodajemy do niego 10g cukru i zagotowujemy. Rozlewamy do buteleczek i stosujemy łyżeczkę syropu kilka razy dziennie.

Ziołowe inhalacje

Dla łagodzenia kaszlu polecane są inhalacje rumiankiem, świerkowymi igłami, eukaliptusem lub tymiankiem. Garść ziół zalewamy 2l wrzątku, wlewamy do miski i wdychamy gorącą parę z pochyloną głową przykrytą ręcznikiem.

Krople z podbiału na uciążliwy kaszel

4 łyżki suszonych liści podbiału zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 15 minut do zaparzenia. Po tym czasie odcedzamy, studzimy i dodajemy pół szklanki wódki i pół szklanki miodu. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Dla złagodzeniu kaszlu pijemy trzy razy dziennie, 25 kropli na kieliszek wody, najlepiej po jedzeniu.

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.