Żeń-szeń | Panax ginseng

żeń szeńRoślina, która należy do jednych z najstarszych leczniczych ziół. Występuje w Chinach, Korei, Japonii, Bułgarii, Stanach Zjednoczonych i wschodniej Rosji.

Jest uznawana za skuteczny preparat wzmacniający, zwiększający energię życiową i stymulujący układ immunologiczny. Określany jest jako naturalny środek stymulujący.

Występuje w wielu różnych odmianach, o zbliżonych właściwościach leczniczych, ale innej sile działania.

Jak wygląda żeń-szeń

Żeń-szeń jest długowieczną rośliną zielną, która może osiągać 1 metr wysokości. Jego liście mają owalny kształt, a kwiaty są purpurowe lub zielone. Korzeń żeń-szenia przypomina wyglądem ciało człowieka.

Co w nim znajdziemy?

W składzie żeń-szenia znaleźć można między innymi ginsenozydy, saponiny, flawonoidy, proteiny, steroidy, kwasy fenolowe, polisacharydy, cholinę, alkohole, witaminy B1, B2 i C oraz aminokwasy: argininę, cysteinę i tyrozynę.

Bardzo ważnym składnikiem żeń-szenia są ginsenozydy, które mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy i kondycję organizmu.

Jednym ze składników żeń-szenia jest także rzadko spotykany german, stosowany wspomagająco dla wzmocnienia układu odpornościowego i profilaktyki nowotworowej.

Żeń-szeń jako surowiec zielarski

Do celów leczniczych stosuje się korzeń żeń-szenia, który zbiera się w czwartym – piątym roku życia rośliny. Po zebraniu myje się go dokładnie, gotuje na parze, rozdrabnia, a następnie suszy.

Żeń-szeń – właściwości zdrowotne

Najbardziej cenioną właściwością żeń-szenia jest jego działanie wzmacniające, pobudzające i przeciwdziałające zmęczeniu.

Preparaty z żeń-szeniem pomogą nam w walce ze stresem, z problemami z pamięcią i koncentracją. Wzmacniają wytrzymałość i sprawność fizyczną, są polecane w sytuacjach wymagających dużego wysiłku fizycznego i umysłowego.

Opóźnia procesy starzenia, jest polecany dla osób starszych, rekonwalescentów i osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie.

Żeń-szeń wspiera układ odpornościowy, chroni organizm przed infekcjami (np. przeziębieniem, chorobami oskrzeli i płuc), jest stosowany również wspomagająco przy chorobach stawów.

Wpływa korzystnie na układ krążenia, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe.

Obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu bywa czasami stosowany wspomagająco w leczeniu cukrzycy.

Jest znanym afrodyzjakiem, zwiększa libido u kobiet i mężczyzn, jest polecany także w przypadku problemów z erekcją i niepłodnością.

Bywa stosowany jako środek wspomagający organizm w przypadku zatruć, działając odtruwająco i wzmacniająco.

Jak stosować żeń-szeń?

Żeń-szeń możemy przyjmować w postaci tabletek, kapsułek, herbatek, naparów, wyciągów czy nalewek.

Aby przyrządzić prostą herbatkę z żeń-szenia, należy szklanką wrzątku zalać łyżkę rośliny i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na kilkanaście minut.

Żeń-szeń – na co uważać?

Preparatów z żeń-szeniem nie powinny przyjmować dzieci do 12 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, cierpiące na bezsenność i palpitacje serca.

Nie wolno przekraczać zalecanych dawek i stosować zbyt długich kuracji żeń-szeniem. Mogą wtedy pojawić się stany nadmiernego pobudzenia oraz wystąpić problemy z układem trawiennym.

W czasie spożywania żeń-szenia niewskazane jest picie kawy i herbaty – kofeina może wchodzić w interakcje z żeń-szeniem, a taniny zawarte w herbacie mogą zmniejszać jego właściwości zdrowotne.

Z ostrożnością do preparatów z żeń-szenia powinny też podchodzić osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i środki antydepresyjne (zwłaszcza te zawierające inhibitory monoaminooksydazy). W takim przypadku, przed spożyciem żeń-szenia należy poradzić się lekarza.

Osoby, które mają problemy ze snem, nie powinny stosować naparów z żeń-szenia wieczorem, gdyż mogą one spowodować bezsenność.

Kilka inspiracji – żeń-szeń w nalewkach i wywarach

Wywar z żeń-szenia

6g żeń-szenia należy zalać niepełną szklanką wody i zagotować. Gotować przez 30 minut na małym ogniu i odcedzić.

Nalewka z żeń-szenia na wyczerpanie i poprawienie nastroju

30g korzenia żeń-szenia należy zalać 1/4l spirytusu i odstawić na miesiąc w ciepłym miejscu. Co jakiś czas nalewkę mieszać, a po dwóch tygodniach dodać do niej łyżkę miodu. Po miesiącu przecedzić przez gazę i zlać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Spożywać początkowo pół łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do jednej łyżeczki.

Przepisy pochodzą z książki „Domowe kuracje od A do Z”.

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.