Ostropest plamisty | Silybum marianum

ostropest właściwościRoślina podobna do ostu, jednak przewyższająca go znacząco, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne. Jest jedną z roślin najlepiej przebadanych przez naukowców, a jej wpływ na wątrobę był obiektem bardzo wielu badań.

Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, gdzie już od czasów starożytnych była stosowana w celach leczniczych. Lubi rejony słoneczne, suche, częściowo kamieniste.

Jak wygląda ostropest?

Ostropest jest jednoroczną rośliną, która może mieć wysokość do 2 metrów. Na grubej, prostej łodydze rosną duże, pofalowane, kolczaste liście o białym nalocie. Kwiaty ostropestu, zebrane w koszyczki, mają różowo-fioletową barwę, owoce są ciemne i twarde.

Co w nim znajdziemy?

Najbardziej wartościowym składnikiem ostropestu jest występująca w jego owocach sylimaryna, która jest bardzo wartościową substancją, poprawiającą pracę wątroby. Oprócz niej znajdziemy też inulinę, flawonoidy, fitosterole, saponiny oraz śluzy roślinne.

Ostropest jako surowiec zielarski

Częścią ostropestu stosowaną w celach zdrowotnych są jego owoce, zwane też inaczej nasionami.

Roślinę można uprawiać na grządkach w ogrodzie, a także w skrzynkach i doniczkach na balkonie. Ostropest lubi słoneczne miejsca i próchniczą glebę.

Nasiona najlepiej zbierać na początku wiosny, w miarę dojrzewania, ścinając rośliny 30cm nad ziemią.

Ostropest plamisty – właściwości zdrowotne

Jego najważniejszą i najlepiej przebadaną funkcją jest wspomaganie regeneracji wątroby i jej ochrona przed toksycznymi składnikami. Jest polecany przy jej niewydolności, zapaleniu, niestrawności, zwłóknieniu i marskości. Ma działanie przeciwzapalne, żółciopędne, odtruwające, ochronne i regenerujące wątrobę. Chroni ją przed atakiem wolnych rodników (ma właściwości antyoksydacyjne), a także przed toksynami mogącymi wystąpić między innymi w jedzeniu, lekach, środkach chemicznych czy alkoholu.

Poprawia apetyt, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu, ma lekkie działanie moczopędne i przeczyszczające, a dzięki dużej zawartości błonnika przeciwdziała zaparciom.

Ostropest reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie, dzięki czemu zapobiega nadwadze i otyłości, schorzeniach dróg żółciowych i otłuszczeniu narządów wewnętrznych.

Jest korzystny w przypadku nadmiernego spożycia alkoholu i tzw. kaca, ponieważ przyspiesza regenerację i oczyszczenie wątroby, a także pomaga w zwalczaniu toksyn.

Owoce ostropestu wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, są polecane przy żylakach kończyn dolnych, hemoroidach, zaburzeniach menstruacyjnych, łagodzą stany zapalne, działają lekko przeciwbólowo.

Stosowany zewnętrznie ma działanie przeciwzapalne, jest stosowany przy stanach zapalnych skóry, oparzeniach słonecznych, łuszczycy, trądziku.

Jak stosować ostropest plamisty?

Nasiona ostropestu możemy spożywać w formie przyprawy do potraw (podprażyć na suchej patelni i zmielić po wystudzeniu), w formie wywarów, naparów, nalewek, kapsułek, toniku lub bezpośrednio 1 łyżeczkę dziennie, popijając szklanką wody.

Aby przygotować wywar z ostropestu wspomagający wątrobę należy półtorej łyżeczki nasion zalać filiżanką wody, gotować przez około dwie minuty, odstawić i po 5 minutach odcedzić. Można pić 2-3 filiżanki dziennie przed posiłkami.

Ostropest plamisty – na co uważać?

Ostropest jest bezpieczną roślina, która rzadko daje efekty uboczne. Nie powinny go jednak stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także chorzy z niedrożnością dróg żółciowych i z alergią na jego składniki. Osoby cierpiące na kamienie żółciowe przed stosowaniem ostropestu powinny poradzić się lekarza.

Kilka inspiracji – ostropest w herbatkach i nalewkach

Herbata chroniąca wątrobę

W równych częściach zmieszać ostropest plamisty, rozmaryn i boldoę aromatyczną. Łyżeczkę mieszanki zalać filiżanką wrzącej wody i odstawić na 10 minut do zaparzenia. Po tym czasie przecedzić i pić przed posiłkami.

Nalewka z nasion ostropestu

Nasiona ostropestu zmielić i zalać alkoholem w proporcji 1:10. Dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie w ciepłym, cienistym miejscu. Po tym czasie przefiltrować i przelać do ciemnych butelek. Po 3 tygodniach nalewka jest już gotowa do spożycia.

Oceń artykuł:
( 0 Głosów )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.