Zakwas na żur

Zakwas na żur

Przedstawiamy przepis na przepyszny zakwas na żur.

Składniki:

- 10 łyżek razowej mąki - może być do wyboru: żytnia, pszenna lub owsiana
- 1 kromka razowego chleba
- 05,l wody
- 3 ząbki czosnku

Do glinianego lub szklanego naczynia wsypać mąkę i  zalać ją letnią wodą. Następnie wymieszać i postawić w ciepłym miejscu, w temperaturze od 18-20˚C. Do rozczynu dodać kromkę chleba i ząbki czosnku.  Całość przykryć dziurkowanym papierem. Kiedy żur zakiśnie, po 2-3 dniach, wyjąć chleb.

Roztwór należy często mieszać. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień czasu.

SMACZNEGO!

Oceń artykuł:
( 2 Głosów )

Komentarze  

 
#1 Magda 2014-04-16 07:44
O super, dziękuję za ten przepis, chętnie z niego skorzystam :)Wesołych Świąt dla wszystkich prowadzących Zielony Szlak.
Cytować
 
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.