Bretania – krajobraz rzeźbiony naturą

Klif na wybrzeżu bretańskimW zachodnio-północnej części Francji, na najbardziej wysuniętym w głąb Atlantyku obszarze, oblewanym wodami Oceanu z trzech stron leży - Bretania. Ten malowniczy region Francji przyciąga swoją surowością, mieszanką kultury anglosaskiej i romańskiej oraz silnymi wpływami przeszłości celtyckiej. Próżno tutaj szukać piaszczystych plaż pokrytych leżakami, w zamian za to natkniemy się na skaliste wybrzeża, klify i urwiska. Głośne koncerty i dyskoteki są raczej rzadkością, ale ciche wioski zatopione w zieleni tworzą niesamowity krajobraz, który spowity echami bretońskich legend, mitów oraz tradycji wprowadza turystów w inny świat. Bretania to doskonałe miejsce dla ludzi, którzy marzą, by choć na chwilę oderwać się od swoich uprzemysłowionych, pełnych zgiełku miast i wybrać się w krótką podróż do natury.

Położenie geograficzne

Z racji swego położenia, półwysep Bretoński oddziela Kanał la Manche od Zatoki Biskajskiej, można tu podziwiać specyficznie poszarpane wybrzeża oraz liczne zatoczki z malowniczymi, portowymi miasteczkami. Środkowa część regionu to tereny rolnicze, przeplatane rzekami oraz lasy, które według lokalnych legend były miejscem częstych wypraw króla Artura i jego rycerzy. Ze względu na podział Bretanii na część nadmorską i lesistą, ta pierwsza nazywana jest w języku bretońskim Armor, a druga Argoat.

Wybrzeże Bretanii

Celtyckie korzenie

W VI wieku przed naszą erą teren całej dzisiejszej Francji opanowany był przez ludy Celtyckie. Z czasem jednak najazdy rzymskie, później Anglo-Sasów oraz chrystianizacja zmusiły Celtów do masowego przenoszenia się na inne tereny. Najdłużej ich obecność datuje się właśnie na obszarze Bretanii i mimo, że region ten został realnie przyłączony do Francji w 1532, tracąc tym samym autonomię, do dzisiaj na półwyspie Bretońskim kultywuje się celtyckie korzenie. W większych miastach, przez cały rok organizowane są przeróżne święta, festyny i ludowe odpusty. Warto wspomnieć o Festiwalu Średniowiecznym, Kornwalijskim, Kultur Celtyckich czy Tańca Bretońskiego. Wszystko tutaj tchnie naturalnością i ludowością.

Zabytki i menhiry

Będąc w Bretanii nie można nie zwiedzić Opactwa Mont Saint-Michel na skalistej wyspie w Zatoce Wzgórza św. Michała z urokliwym sanktuarium Michała Archanioła. Rocznie przybywa tu do 3 200 000 turystów, a samo miasto wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO.

Mont Saint Michel

W północo-wschodniej części Bretanii w mieście Frehel można podziwiać zamek z XIII wieku La Latte gdzie w 1958 roku Kirk Douglas z Tonym Curtisem kręcili zdjęcia do „Wikingów”.

Ci, których urzekają kamienne posągi na Wyspie Wielkanocnej muszą zwiedzić Carnac z największym zespołem menhirów - 1100 kamiennych bloków o wysokości do jednego metra, które przyciągają swoją tajemniczością, a ich widok rodzi niepowtarzalne wrażenia.

Menhiry z Carnac

Bretońskie pyszności

Niejeden smakosz jednak myśląc o Bretanii, myśli o tamtejszej kuchni. Z racji swego położenia Bretania to raj dla amatorów ryb i owoców morza. Ryby podawane są w przeróżny sposób: grillowane, jak i w całości z dodatkiem aromatycznych ziół: tymianku, pietruszki, czosnku z dodatkiem masła oraz kaparów. Wielu Bretończyków przyrządza również rybne gulasze. Owoce morza natomiast i najpopularniejsze wśród nich przegrzebki, czyli małże św. Jakuba, przyrządza się najczęściej z białym winem, grillowane lub spożywane, jak ostrygi, na surowo.

Jako, że Bretania jest regionem w stu procentach naturalnym i ekologicznym, królują tu warzywa i owoce. Prawdziwym specjałem są karczochy na surowo lub dodawane do sałatek i w asyście przeróżnych maślanych sosów. Popularne danie stanową również białe szparagi oraz kalafiory. Z owoców preferuje się truskawki oraz ciasta na bazie jabłek. Te ostatnie wykorzystuje się także do produkcji jabłkowych cydrów, brandy oraz likierów. Największy miejscowym przysmakiem to les galettes – naleśniki podawane na słono z farszem z szynki i sera. Z mięs można degustować najczęściej kaczki oraz kaczy smalec – graisse de canard, którego receptura oparta jest na starych bretońskich tradycjach. Warto skosztować także boudin noir, kaszanki po bretońsku.

Najdroższa sól na świecie

Mało kto wie jednak, że w tym ekologicznym i pięknym regionie, a dokładnie w miejscowości Guerande zbierana jest najdroższa na świecie sól morska. Ze względu na ekologiczny sposób jej pozyskiwania praktyki te są stosowane w Bretanii od III w n.e. Woda morska wpływając do płytkich, sztucznie przygotowanych zbiorników odparowuje, pozostawiając na powierzchni czystą sól, która następnie jest ręcznie zbierana ze zbiorników. Tak wytworzona sól ma charakterystyczny szary kolor ze względu na znajdujące się w niej drobinki piasku. Czasem spotyka się również zabarwienie pudrowo – różowe dzięki specyficznym mikroalgom, które występują w rejonie Guerande. Sól z Bretanii ma bardzo delikatny smak i jest jednym z najbardziej pożądanych składników na świecie.

Tajemnica wysepki Ouessant

Drugą tajemnicą Bretanii a raczej małej wysepki Ouessant, położonej u podnóży regionu, jest miód, produkowany przez tamtejsze czarne pszczoły. W wielu miejscach na świecie ten szczególny gatunek owadów wyginął za sprawą środków owadobójczych i pestycydów. Na wyspie nie rozwija się jednak żaden przemysł, stąd pszczoły mają doskonałe warunki do rozmnażania i odżywiana. Dodatkowo wyspa oddalona 20 km od lądu jest bezpiecznym azylem dla owadów, gdyż nie grożą im choroby zakaźne przenoszone przez insekty. Te ostatnie nie są w stanie pokonać tak wielkiej odległości. Miód produkowany przez czarne pszczoły stanowi najwyższej jakości produkt naturalny Francji , w stu procentach organiczny i bardzo delikatny. Wyróżnia się trzy jego odmiany w zależności od miesiąca i kwiatowego pyłku. Miód lipcowy ma jasny kolor i wiosenny aromat łąk. O sierpniowym mówi się, że posiada bursztynową barwę i wyczuwalny intensywny zapach karmelu i lasu. Wrześniowy, najciemniejszy jest bardzo gęsty o mocnym, czasem goryczkowym smaku. Miód bretoński jest wielką chlubą regionu, warto po niego sięgnąć będąc w tej części Francji.

Fort de Bertheaume

Bretania jest specyficznym regionem w którym przeszłość miesza się z teraźniejszością, tradycja z nowoczesnością a wszystko oparte jest na zdrowym, naturalnym sposobie życia. Bogactwo krajobrazu, obyczajów i kuchni oraz życie z rytmem przypływów i odpływów oceanu urzeka od pierwszej chwili każdego przybysza. Każdy kto choć raz był w Bretanii zawsze będzie do niej wracał… 

Autor: Sabina Słowińska

Oceń artykuł:
( 22 Głosów )
Masz pytanie?
Napisz do nas: Kontakt

Przeczytałeś? Skomentuj!


Kod antyspamowy
Odśwież

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.