„Gotuję nie marnuję” Sylwia Majcher

marnowanie jedzeniaProblem wyrzucania żywności, jeszcze zanim upłynie termin jej ważności, wciąż jest na topie. Mamy tendencję do zakupu zbyt wielkiej ilości jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie spożyć. Statystyki są zatrważające, gdyż mówią, że statystyczny Polak produkuje 280 kg śmieci rocznie, a na świecie 1,3 miliarda ton żywności w przeciągu roku trafia do śmietników. Dlatego tak istotne jest, aby dokonywać zakupów z głową i kupować tylko tyle, ile faktycznie możemy spożyć.

Sylwia Majcher w swoim poradniku „Gotuję nie marnuję” mówi jasno i wyraźnie, że z resztek można przyrządzić jeszcze niejedno wartościowe danie. Podaje przykładowe jadłospisy, służy pomocą w tworzeniu odpowiedniej listy zakupów, a co najważniejsze, dzieli się wieloma przepisami na potrawy z resztek żywności jakie zalegają w lodówkach.

Z „Gotuję nie marnuję” czytelnik pozna sposoby na ograniczenie zakupów oraz na to, jak lepiej przechowywać produkty spożywcze tak, aby jak najdłużej były świeże. Jak suszyć, kisić, pasteryzować, mrozić oraz jak poprawnie odczytywać datę ważności. Wszystko to ma tylko jeden cel: żeby nc niepotrzebnie nie wyrzucać, a co za tym idzie, lepiej zadbać o swój portfel, a przede wszystkim o środowisko naturalne.

 

Agnieszka Miśkowiec

Oceń artykuł:
( 1 Głos )
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.